Warning: sprintf(): Too few arguments in /www/doc/www.informacezbrna.cz/www/wp-content/themes/covernews/lib/breadcrumb-trail/inc/breadcrumbs.php on line 254

Iniciativa proti přehradám zveřejňuje praktické informace

Každý si nyní může najít přesné mapy navržených přehrad na internetu /
(Brno, 20. 12. 2006) – Iniciativa „stop přehradě“ rozesílá obcím praktické informace o tom, jak mohou starostové i jednotliví občané ovlivnit přípravu plánů povodí. Na internetové stránky www.stopprehrade.cz zároveň umístila detailní mapy přehrad, které ještě v prosinci navrhoval Plán hlavních povodí. Návrh Plánu hlavních povodí, který vloni připravilo ministerstvo zemědělství, byl v polovině prosince na základě meziresortní dohody stažen z jednání vlády a nyní je přepracován. Nová verze, která již neobsahuje seznam dvou stovek přehrad, byla zveřejněna na internetu ministerstva 12. února. Podle oficiálních informací by měl být přepracovaný návrh hotový koncem března.

„Bohužel se opět projevila stará nemoc, kterou je malá otevřenost ministerstva. Upravený návrh plánu hlavních povodí byl elektronicky zveřejněn 12. února a již 16. února končila lhůta k jeho připomínkování. Není navíc vůbec jasné, jak a jestli vůbec se k němu mohou vyjádřit obce a veřejnost,“ komentuje situaci Jan Beránek, mluvčí iniciativy Stop přehradě. Ta vloni na podzim zorganizovala řadu protestů, včetně otevřeného dopisu šesti desítek starostů a dosáhla stažení původního návrhu z jednání vlády.

„Kromě hlídání vládní koncepce je ale třeba, aby starostové a občané začali sledovat přípravu dílčích, takzvaných plánů oblastí povodí. Ta se již rozbíhá a má trvat do roku 2009. Hrozí, že se některé negativní projekty přehrad mohou objevit právě na regionální úrovni. Zpracovali jsme proto přehledný souhrn toho, co se nyní v oblasti plánování vod děje, kde mohou zájemci najít potřebné informace a hlavně jak se mohou zapojit do přípravy krajských plánů v oblasti ochrany vod. Tyto informace zveřejňujeme na internetových stránkách a rozesíláme starostům, se kterými jsme v loňském roce navázali kontakt a spolupráci,“ upozorňuje Jan Beránek.

Iniciativa stop přehradě zároveň na internetových stránkách umístila detailní mapy a technické podrobnosti ke většině z dvou stovek přehrad, které vloni navrhovalo ministerstvo zemědělství zanést do závazných územních plánů. Mapky a technické listy jsou nyní dostupné v katalogu nových přehrad na stránce http://www.stopprehrade.cz/i_PHP_seznam.htm .

„Každý se nyní může podrobně seznámit s tím, co někteří úředníci mají snahu prosadit v jeho regionu. Věříme, že i tento unikátní přehled bude motivovat obce a občany, aby přípravu plánů povodí nepodcenili a aktivně se jí účastnili,“ dodává Jan Beránek.

Informační list, který shrnuje současnou situaci, si můžete stáhnout zde: (formát PDF, velikost 185 kB)


Jan Beránek

1 thought on “Iniciativa proti přehradám zveřejňuje praktické informace

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.