Ivanovičtí budou diskutovat o Hobby marketu

Ve čtvrtek 8. února od 18.00 proběhne v hospodě U Orla (Mácova 15) v městské části Brno-Ivanovice veřejná beseda k případu plánované výstavby obřího hypermarketu s pracovními a stavebními potřebami. Projekt s názvem „Hobby market Brno-Ivanovice“ ohrožuje životní prostředí, v průzkumu veřejného mínění jej odmítlo 73 % dotázaných, developeři však na záměru trvají. Na besedě vystoupí starostka Ivanovic, opoziční zastupitelka a člen Rady města Brna. Občané a občanky budou mít příležitost vyjádřit svůj názor a ptát se političek a politika, jak budou bránit jejich práva. Akci pořádá NESEHNUTÍ Brno a Sdružení za rozvoj Ivanovic.

Právě dnes dostávají obyvatelé a obyvatelky městské části Brno-Ivanovice do svých poštovních schránek pozvánky na akci s názvem „Veřejná beseda o Hobby marketu“. Ta proběhne ve čtvrtek 8. února 2007 a je další ze série aktivit, která má za cíl zapojit Ivanovickou veřejnost do rozhodování o kontroverzním projektu. Akce začne v 18.00 v sále hospody U Orla (Mácova ulice č. 15). Na besedě vystoupí starostka městské části Brno-Ivanovice Jana Bohuňovská, jako zástupkyně místní samosprávy. Dále vystoupí zastupitelka města Brna a městské části Brno-Ivanovice Eva Slavíková, která již dlouho aktivně vystupuje proti záměru. Hostem besedy bude i radní města Brna Martin Ander, který má na starost oblast rozvoje.
„Veřejnou besedu jsme se rozhodli uspořádat, abychom umožnili občanům Ivanovic získat aktuální informace o vývoji záměru Hobby marketu v jejich městské části,“ popisuje smysl besedy aktivista NESEHNUTÍ Milan Štefanec. S pozvánkou na besedu dostávají dnes lidé i informační text o potenciálních negativních vlivech záměru na životní prostředí. Text také vyvrací některé mýty spojené se záměrem – například argument developerů o tom, že umístění Hobby marketu sníží hladinu hluku jako nějaká bariéra mezi frekventovanou ulicí Hradeckou a Ivanovickou obytnou zástavbou. „Je to nesmysl, zásobovací prostor v blízkosti obytné zástavby, 1 500 vozidel zákazníků denně, kácení vzrostlých stromů – to vše povede jedině k zhoršení hlukové situace,“ komentuje to Jiří Koželouh z NESEHNUTÍ.
A hluk navíc není jediné nebezpečí záměru. „Nárůst dopravy by s sebou přinesl i zvýšení znečištění ovzduší (zejména oxidy dusíku a prachem). Obří stavba Hobby marketu svým měřítkem ani vzhledem do místní krajiny vůbec nezapadá. Hobby market počítá se zabráním 80 000 m2 cenné plochy pro rozvoj Ivanovic. Dokumentace záměru předpokládá následnou výstavbu dalších super- či hypermarketů. Negativní vlivy vyvolané stavbou Hobby marketu by se tedy dalšími stavbami znásobily,“ vypočítává další negativní dopady Koželouh.

V současné době disponuje zástupce investora projektu územním rozhodnutím na umístění Hobby marketu. Rozhodnutí bylo získáno v rozporu s vyhláškou o zeleni, územním plánem Brna i stavebním zákonem. Proto proti rozhodnutí podaly v říjnu 2006 žaloby občanské sdružení NESEHNUTÍ i městská část Brno-Ivanovice (prostřednictvím tehdejší starostky Evy Slavíkové). Odpovědným orgánům byla podána i řada stížností, podnětů i návrhů, které požadují napravení nezákonného postupu a zjednání spravedlnosti.

Velkým problémem je také fakt, že zájemce o budoucí provozování Hobby marketu (tím může být jeden z řetězců Bauhaus, Baumax či Hornbach, naopak Globus a Obi se od záměru písemně distancovaly) nevystupuje přímo, ale prostřednictvím developerských firem. „Je načase, aby se skutečný původce záměru přestal skrývat a veřejně se k záměru přihlásil. Pokud chce někdo výrazně zasahovat do životního prostředí a uspořádání nějaké lokality, musí o svých plánech otevřeně diskutovat s obyvateli a obyvatelkami,“ říká Milan Štefanec. V návaznosti na to NESEHNUTÍ Brno zasílá pozvánku na besedu i zástupcům firem Bauhaus, Baumax a Hornbach.

Více informací: Jiří Koželouh, Milan Štefanec
Více o případu také na: http://ekobrana.cz
Přílohy: 1- Pozvánka na besedu, 2 – Dopisy obchodním řetězcům

4 thoughts on “Ivanovičtí budou diskutovat o Hobby marketu

  1. NESEHNUTÍ – fraška , hnutí co neplatí za výlep plakatu je mene duveryhodné než první verze Wolfa…

  2. A , no joo…doufam , že se jím podaří ujednat aspon neco.Podle mne ale nejspis nemaji sanci.Globus je moloch , který se jen tak nezasatví před pár odpůrci,hlavne když budou mít podporu místních uřadů…viš jak..?!!DS

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.