Není tomu tak dávno, kdy jsme se v tisku dozvěděli, jakých těžkostí turisté, cizinci a „přespolní“ během návštěvy města Brna zakoušejí. Strážníci a policisté neumí mluvit anglicky, průvodci ztrácejí orientaci, veřejné záchodky jsou vzácné a nedobytné, důležitých informací je všeobecně pomálu… Zkrátka a dobře, služby a vstřícnost města k výše jmenovaným skupinám lidí nebyly oznámkovány dvakrát příznivě.

Nezasvěcené by však bylo na místě informovat o pozoruhodné „hře“, kterou se město snaží oslovit tápající cizince a nejspíše jim zpestřit už tak bohatý denní program.

Řeč je o informačních tabulích, na kterých se nachází MAPA MĚSTA BRNA. Na první pohled dokonalost sama. Hnědožlutý kontrast, čitelná jména ulic, noční osvětlení, některé významné budovy zobrazeny v miniaturách a samozřejmě nechybí ani to nejdůležitější : veliké modro-červeno-bílé oko, zobrazeno v místech, kde se nacházíte a pod mapou vysvětlivka ve třech světových jazycích (ZDE STOJÍTE / YOU ARE HERE / SIE SIND HIER). Co víc si přát.

Avšak věc má jeden háček. Po vzoru zašifrovaných, tajných a matoucích sdělení, či bojových skautských her, je ono oko ve skutečnosti špatným rádcem. Kupříkladu : Stojíte-li na rohu ulic Za divadlem a Jezuitské, poblíž Zemanovy kavárny, jste náležitě poučeni, že se nacházíte v okolí pátého nástupiště u hlavního nádraží. Na zastávce tramvaje č.4 na ulici Údolní vám je pro změnu předložen fakt, že stojíte sice na trhu, avšak nikoliv Obilním, nýbrž Zelném. U autobusového nádraží naproti hotelu Grand, pošty v sousedství pátého nástupiště na hlavním nádraží, na Veselé (mezi Dominikánským náměstím a Besedním domem), na Joštově a naproti Ústavnímu soudu není na mapě zlověstné oko zobrazeno pro jistotu vůbec, byť je poctivě uvedeno ve vysvětlivkách… Jak si vysvětlit tuto záhadu? Nabízí se vysvětlení : autoři projektu pravděpodobně počítali s tím, že Brno je tak malé, že se nemáme kde ztratit. Kdyby přesto přetrvávaly potíže s orientací, lze ještě doporučit metodu velkého Old Shatterhanda – nasliněný ukazováček zdvihnout nad hlavu a zjistit, odkud fouká severák.


Patrik Michaud

1 thought on “Matoucí mapy

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.