Náměstek Ander chce férové Brno

„Brno by se v budoucnosti mělo prezentovat jako město Fair Trade
.“ Na semináři o Fair Trade to řekl náměstek brněnského primátora Martin Ander. Semináře, který pořádalo město Brno a občanské sdružení Společnost pro Fair Trade a rozvojové vzdělávání v křišťálovém sále na staré brněnské radnici, se zúčastnili také zástupci partnerských měst jihomoravské metropole – Christian Anderle z kanceláře zahraničních vztahů vídeňského magistrátu a Jodie Driverová z magistrátu anglického Leedsu…
Ti na úvod seznámili své brněnské kolegy s jejich zkušeností s podporou výrobků pocházejících ze spravedlivého obchodu neboli Fair Trade. Zkušenosti z dalších brněnských měst, Stuttgartu a Lipska, poté tlumočil vedoucí kanceláře zahraničních vztahů brněnského magistrátu Mojmír Jeřábek.
„Nejdůležitější věcí by měl být plán aktivit, který by město Brno realizovalo na podporu FairTrade. Tento materiál bych rád předložil do marketingové rady města. Město Brno by mělo směřovat k tomu, aby mohlo v budoucnu používat značku „Brno město Fair Trade,“ nebo jakoukoli její obdobu. Tato záležitost by se měla stát součástí image města, řekl Ander.
V případě schválení tohoto plánu marketingovou radou bude podle Andera jednodušší pokračovat v dalších krocích. „Ať už se to týká spolupráce s příspěvkovými organizacemi nebo soukromými subjekty. Ti by na území města měli těmto produktům otevírat své brány a příležitosti. Tuto debatu bych chtěl na marketingové radě města co nejdřív začít,“ prohlásil Ander.
Co se týče konkrétních opatření, zmínil Ander dvě věci, které od dnešního dne už platí. „První z nich je ta, že moje kancelář přechází na Fair Trade kávu a černý čaj. Zároveň bude odteď probíhat základní osvětová kampaň na úrovni magistrátu. Nejen já, ale i náměstkyně Javorová a další mají již nyní ve svých kancelářích k dispozici informační materiály Společnosti pro Fair Trade a rozvojové vzdělávání. Takže všichni, kteří přicházejí do našich kanceláří, se setkají s informacemi o tom co je to Fair Trade a jakým způsobem se do něj mohou zapojit.“

Přechod na výrobky spravedlivého obchodu bude Ander doporučovat také ostatním náměstkům, primátorovi a také ředitelům příspěvkových organizací. „Dovedu si v budoucnu představit také spolupráci s Masarykovou univerzitou, maloobchodními řetězci nebo brněnskými Veletrhy,“ uvedl Ander.
Podle přítomného Pavla Chmelaře ze Společnosti pro Fair Trade a rozvojové vzdělávání, je právě toto klíčocé. „Přimět velké maloobchodní řetězce prodávat Fair Trade je jednou z nejdůležitějších cest k rozvoje Fair Trade v České republice,“ řekl Chmelař.

Agendu Fair Trade by v budoucnu měla mít na starost kancelář „Brno, zdravé město“. Informace o Fair Trade by se měly být v krátké době přístupné také na internetových stránkách města a na intranetu Magistrátu města Brna.
Na další pravidelné spolupráci v rámci podpory Fair Trade se na závěr semináře shodli zástupci všech zúčastněných partnerských měst.

Více informací o Fair trade:

www.fairtrade.cz

www.svetvnakupnimkosiku.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.