ProAlt kritizuje programové prohlášení vlády v oblasti ŽP

  • ProAlt – Iniciativa pro kritiku reforem a na podporu alternativ upozorňuje, že programové prohlášení vlády v oblasti ochrany životního prostředí skrývá řadu hrozeb.
    ProAlt kritizuje postoj vlády k životnímu prostředí především z těchto pozic:

  • 1) Prohlášení staví do protikladu činnost člověka a ochranu životní prostředí a nehlásí se k ideji trvale udržitelného rozvoje.
  • 2) Na dobrovolné dohody jako nástroj ochrany životního prostředí není možné spoléhat. Regulace je nezbytným prostředkem k ochraně životního prostředí.
  • 3) Neregulovaný pohyb zboží a odbourávání všech celních bariér je z hlediska stavu životního prostředí a udržitelného rozvoje nežádoucí.
  • 4) Pro ochranu půdy před neodpovědnou komerční zástavbou nestačí pouhé vyšší zpoplatnění vyjmutí půdy ze zemědělského půdního fondu. Ochranu je třeba zajišťovat také prostřednictvím změn územního plánování a zpřísnění ochrany krajinného rázu.
  • 5) Je třeba přistoupit k odpisu zásob uhlí za stanovenými limity, jemuž je těžařskými společnostmi svévolně bráněno.
  • 6) Budoucnost energetiky nespočívá v dalším rozvoji jaderné energetiky, nýbrž v důsledné podpoře obnovitelných zdrojů energie.

    „Nestačí přístup k informacím o životním prostředí, ale je třeba vytvářet podmínky pro účast veřejnosti na rozhodování a zaručit jí možnost soudní ochrany. Posílení ochrany práv místních obyvatel se nesmí stát zástěrkou pro oslabení práv zainteresované veřejnosti prosazovat a hájit bez ohledu na bydliště veřejné zájmy,“ říká mluvčí iniciativy ProAlt Tereza Stöckelová.

    ProAlt odmítá utilitární a drancující vztah k životnímu prostředí a spolu s dalšími iniciativami bude bránit demokratická práva občanů, veřejné zdraví a dosaženou úroveň ochrany životního prostředí.

    Jiří Guth, koordinátor ekologické pracovní skupiny ProAlt

    Tereza Stöckelová, mluvčí ProAlt

  • Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.