Proti zabíjení krokodýlů

Dnes 29. listopadu apeluje skupina nevládních organizací (NESEHNUTÍ, Greenpeace ČR, Děti Země, Svoboda zvířat, Ochránci hospodářských zvířat, Společnost pro zvířata, Česká společnost pro výživu a vegetariánství a další) na zemědělskou firmu Agrodružstvo Jevišovice, aby se zřekla záměru vybudovat krokodýlí farmu s jatkami v obci Velký Karlov na Znojemsku.V plánovaném areálu má být umístěno cca 800 krokodýlů nilských a každý rok 200 – 250 těchto zvířat zabito pro kůži na luxusní oděvy a maso do drahých restaurací. Ochránci zvířat odeslali otevřený dopis vedení agrodružstva. Proti záměru se také vyslovilo již téměř 250 občanů a občanek svým protestním e-mailem.

Otevřený dopis odesílají nevládní organizace NESEHNUTÍ Brno, Česká společnost pro výživu a vegetariánství, Greenpeace ČR, Děti Země, Svoboda zvířat, Ochránci hospodářských zvířat, Společnost pro zvířata – ZO ČSOP, brněnská místní skupina Hnutí DUHA Brno a podpořila jej i odborná sekce ochrany zvířat Strany zelených. Apel zaslaný investorovi Agrodružstvu Jevišovice požaduje ustoupení od záměru vybudovat krokodýlí farmu a zejména jatka na tato zvířata. Agroturistický areál s krokodýlí farmou má sloužit jako jakási monotématické zoologická zahrada, ale hlavně v něm má být umístěno cca 800 krokodýlů nilských a každý rok 200 – 250 těchto zvířat zabito pro kůži na luxusní oděvy a maso do drahých restaurací.
„Malý chov krokodýlů již ve Velkém Karlově existuje a nevládní organizace se proto nestaví pro jeho využití pro agroturistické účely – to je ostatně i proklamovaný hlavní zájem investora. Zásadně však nesouhlasíme s chovem až 800 zvířat a jejich zabíjením na jatkách,“ popisuje požadavky dopisu Jiří Koželouh z NESEHNUTÍ. Důvody pro upuštění od záměru jsou jasné – nevládní organizace ho považují za vysoce nevhodný v kontextu výchovy dětí i dospělých k respektování divoké přírody a výchovy k úctě k životu. Projekt také nebude mít přínos pro většinu obyvatelstva (jak místního, tak celorepublikového), neboť jde o produkci luxusních surovin (kůže na módní doplňky, maso pro luxusní restaurace).
Proti záměru vybudovat krokodýlí farmu a jatka se postavilo k dnešnímu dni také téměř 250 ochránců a ochránkyň zvířat z České republiky. Ti poslali ze speciálních stránek NESEHNUTÍ pro ochranu životního prostředí http://ekobrana.cz e-mail vedení Agrodružstava Jevišovice. Další e-maily odesílají lidí průběžně a tuto možnost propagují i další nevládní organizace.
Proti zabíjení divokých zvířat zařazených na celosvětovém seznamu ohrožených druhů CITES se aktivně postavila i skupina obyvatel z Velkého Karlova a v této věci podali i připomínky k dokumentaci záměru. Jejich názory však byly „nezávislými odborníky“ arogantně bagatelizovány a odpůrcům bylo nesmyslně doporučováno řešení formou hledání azylu v cizích zemích.

Další informace: Jiří Koželouh (NESEHNUTÍ)

Otevřený dopis:

Agrodružstvo Jevišovice
Ing. Bohumír Rada
předseda představenstva
Jevišovice 102
671 53 Jevišovice

V Brně dne 28. listopadu 2006

Vážený pane předsedo,

obracíme se na Vás ve věci záměru Agrodružstva Jevišovice vybudovat Agroturistický areál s krokodýlí farmou v obci Velký Karlov na Znojemsku. V tomto areálu má být umístěno cca 800 krokodýlů nilských. Areál má sloužit jednak turistům, ale také jako porážka pro 200-250 krokodýlů ročně. Jako organizace zabývající se ochranou životního prostředí a práv zvířat s takovým záměrem zásadně nesouhlasíme! Považujeme ho za vysoce nevhodný v kontextu výchovy dětí i dospělých k respektování divoké přírody a výchovy k úctě k životu. Projekt také nebude mít přínos pro většinu obyvatelstva (jak místního, tak celorepublikového), neboť jde o produkci luxusních surovin (kůže na módní doplňky, maso pro luxusní restaurace). Pracovní místa, která projekt předpokládá zajistit, mohou být vytvořena i při jiném využití uvažovaného prostoru. Agroturistický areál je možno účelně realizovat pro turisty i jako výchovný projekt pro mládež a dospělé bez nutnosti chovu tak velkého počtu krokodýlů (a z tohoto důvodu jejich následné porážky na jatkách). Takové řešení považujeme za kompromisní a za lepší pro účely agroturismu (větší prostor pro jednotlivá zvířata i pro doprovodné vzdělávací aktivity). Vzhledem k výše uvedenému Vás a firmu Agrodužstvo Jevišovice žádáme o upuštění od záměru vybudovat krokodýlí farmu s jatkami a snížení plánovaného počtu chovaných zvířat (tak, aby nebylo nutné likvidovat krokodýly porážkou)!

Děkujeme a doufáme ve Váš vstřícný přístup.

Milan Štefanec, statutární zástupce NESEHNUTÍ Brno
Roman Rogner, vedoucí sekce ochrany zvířat Strany zelených
Jitka Skočková, předsedkyně České společnosti pro výživu a vegetariánství
Jiří Tutter, výkonný ředitel Greenpeace ČR
Martin Hyťha, místopředseda Dětí Země
Tomáš Popp, předseda Svobody zvířat
Marcela Frei, zakladatelka a prezidentka Ochránců hospodářských zvířat
Jaromíra Horáková, Dita Michaličková, Hana Kovaříková, Společnost pro zvířata – ZO ČSOP
Kateřina Kotásková, zástupkyně koordinátorky Hnutí DUHA Brno

Za správnost – Jiří Koželouh, NESEHNUTÍ Brno

Na vědomí:
Obec Velký Karlov, starosta obce, Velký Karlov 68, 671 28 pošta Jaroslavice
Státní veterinární správa ČR, Slezská 7, 120 00 Praha 2
Jihomoravský kraj, hejtman kraje, Žerotínovo nám. 3/5, 601 82 Brno
Ministerstvo životního prostředí ČR, ministr, Vršovická 65, 100 10 Praha 10
Ministerstvo zemědělství ČR, ministryně, Těšnov 17, 117 05, Praha 1

5 thoughts on “Proti zabíjení krokodýlů

  1. na morave by se pestovali krokodyli a jejich kuze by se vyuzivala v (jaka hruza!) luxusnich firmach na kabelky. to je strasne, to musime zatrhnout!

    mnohem lepsi bude, kdyz firmy, vyrabejici kabelky, budou pouzivat kuzi z australskych volne zijicich krokodylu, nez z moravskych, k tomu ucelu pestovanych…

    nebo je nekdo z nesehnutych (co, mate kozene boty a kabaty, hosi a devcata? krava nevadi, krokodyl jo?) tak naivni, ze si mysli, ze kdyz nebudou na morave krokodyli farmy, luxusni firmy zavrou kram?

  2. zvlast vesela je tato “zprava” tesne nad fotoreportazi ze zabijacky 🙂
    a to je prase cloveku biologicky i inteligencne mnohem bliz nez krokodyl 🙂

  3. i tak si myslim, ze je lepsi pouzivat kuzi z krokodylu pestovanych na farmach, nez z divokych krokodylu (ze by se prestala krokodyli kuze pouzivat uplne, tak naivni nejsem)

  4. Akorát se trošku špatně na volno chytaj. Možná to nejni špatnej job. Že by něco pro Kombajna?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.