Světový den mokřadů připadá na 2. února

V České republice, tak jako každý rok, zůstává opomenut. Nezájmem oficiálních státních institucí i médií se vyznačuje Světový den mokřadů. Přitom mokřady jsou velmi významným typem prostředí, jež je pro lidstvo nenahraditelné, a to především pro svoji funkci v koloběhu vody v krajině a též pro svou vysokou biodiverzitu a bioprodukci. Určité typy mokřadů se podílí i na přirozeném vázání uhlíku v přírodě, čímž ovlivňují globální klimatické změny.

„Nezapsání se světového dne mokřadů do povědomí obyvatel i institucí v Česku je zčásti dáno jistou neaktuálností tohoto data v naší zeměpisné šířce. To, že den mokřadů slavíme v únoru, kdy je obvykle sníh či alespoň chladno a bláto, není zrovna šťastné. Vždyť mokřady jsou nejkrásnější na jaře či v létě, kdy jsou plné života. Zamrzlé tůně a třeba bažinné louky nejsou v zimě příliš atraktivní“ říká Michal Krejčí z Unie pro řeku Moravu.

Právě občanské sdružení Unie pro řeku Moravu se dlouhodobě věnuje ochraně mokřadů a také řek a všech vodních toků, k tomuto účelu sdružuje jednotlivce i další nevládní organizace. Jednou z nich je i Sagittaria, která realizuje projekt na jihu Moravy zaměřený na postupné snížení eutrofizace Písečného rybníka prostřednictvím obnovy vodní a mokřadní vegetace. Aplikací rybničního hospodaření šetrného k přírodě je udržována velmi dobrá průhlednost vody a dobré kyslíkaté poměry v celém vodním sloupci jako předpoklad pro obnovu samočistících procesů rybníka. Cílem projektu je přirozenou cestou snížit znečištění rybníka odpadními živinami ze zemědělské výroby a komunálního odpadu. Výsledkem je zlepšený stav ryb i zamezení nadměrného rozmnožování plevelných ryb. Propagací a popularizací projektu na veřejnosti projekt slouží jako modelový případ pro aplikaci zvoleného postupu na další území.
Uvedený projekt probíhá za podpory Dunajského regionálního projektu UNDP/GEF, jež si klade za cíl zlepšení životního prostředí a ochranu vod v povodí Dunaje. Dunajský regionální projekt pomáhá třinácti zemím povodí aplikovat úmluvu o ochraně Dunaje.


Doplňující informace:

Světový den mokřadů připadá na 2. února. V roce 1971 byla v tento den podepsána mezinárodní úmluva o mokřadech, známá jako „Ramsarská úmluva“ (oficiální název Úmluva o mokřadech majících mezinárodní význam především jako biotopy vodního ptactva), byla sjednána v íránském městě Ramsar. V současné době má úmluva 138 smluvních stran (států).
Ramsarská úmluva je první mezinárodní smlouvou zaměřenou na ochranu a rozumné využívání přírodních zdrojů a jednou z mála úmluv chránících určitý typ biotopů. Prostřednictvím úmluvy je zajišťována celosvětová ochrana všech typů mokřadů.
Každá smluvní strana je m.j. povinna zařadit alespoň jeden mokřad do „Seznamu mokřadů mezinárodního významu“. V současné době je na tomto seznamu vedeno 1369 mokřadů o celkové rozloze 119,6 mil. hektarů.


České ramsarské mokřady:

  • Krkonošská rašeliniště
  • Lednické rybníky
  • Litovelské Pomoraví
  • Mokřad dolního Podyjí
  • Mokřady Liběchovky a Pšovky
  • Novozámecký a Břehyňský rybník
  • Podzemní Punkva
  • Poodří
  • Třeboňská rašeliniště
  • Třeboňské rybníky
  • Šumavské slatě

    Mgr. Michal Krejčí, Unie pro řeku Moravu
    Ilustrační foto Choryňského mokřadu z nature.hyperlink.cz

  • 1 thought on “Světový den mokřadů připadá na 2. února

    1. Taky jsme tu měli v Brně mokřad .. teď tam stojí Kaufland nebo Tesco nebo jak se ta sra… jmenuje.

    Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.