Uzávěrka nominace na brněnský strom roku je 10. dubna

Stromů není nikdy dost a o leckterých zajímavých a ojedinělých ve svém okolí málokdo ví. Některé stromy jsou krásné, když kvetou, jiné v barevném podzimním hávu, některé pod čepicí sněhu, jiné obsypané svými plody. Mnohé si zaslouží úctu pro jejich stáří a útrapy, kterým byly vystaveny, leckteré ve svých letokruzích skrývají zajímavý příběh. Kolem některých chodíme denně, a přesto o nich nevíme. Ale ví o nich třeba někdo jiný…

ZO ČSOP Veronica vyhlásila další ročník soutěže o Brněnský strom roku.Navrhněte i vy nejkrásnější, nejzajímavější, nejstarší, nejvyšší, nejmohutnější, nejrozkvetlejší, nejbarevnější, nejmilejší či jinak NEJ strom v Brně. „Svůj” strom může navrhnout každý – jednotlivci, rodiny, městské části, sdružení, školy, firmy i ostatní.

Z navržených stromů vybere porota deset finalistů, mezi kterými rozhodne brněnská veřejnost hlasováním. Hlasovat bude možné zde na internetu, pomocí textových zpráv z mobilních telefonů a prostřednictvím anketních lístků, které budou k dispozici s vystavenými fotografiemi stromů na pěti místech v Brně. Podrobnější informace k hlasování zde naleznete později.

Ve zvláštní kategorii bude udělena cena stromu rostoucímu uvnitř domovních dvorů. Tuto cenu udělí RS ČSOP Brno.

Nemálo zajímavých stromů roste na místech, kam může nahlédnout málo kdo. Mnohé bloky domů vytváří uzavřené dvorky s vlastním rytmem života a s tajemnými zákoutími. Ty mohou spatřit jen obyvatelé domů, jejich hosté či pasažéři létacích strojů. Kdybychom měli možnost proletět se nad Brnem třeba horkovzdušným balónem, divili bychom se kolik takových dvorů existuje. Právě atmosféra uzavřených dvorů dodává stromům zde rostoucím jisté kouzlo a zajímavý ráz, byť by samy o sobě tak zajímavé nebyly.

Strom, který chcete do soutěže přihlásit, zašlete na kvalitní fotografii ve velikosti nejméně 10×15 cm, připojte jeho popis – druh, stáří, výšku, obvod kmene (standardně se měří ve výšce 130 cm), lokalitu, kde se nachází – ulici a městskou část, popř. příběh, který se k němu váže (není povinné).

Uzávěrka nominace je 10. 4. 2007

Návrhy zasílejte nebo přineste na Ekologickou poradnu Veronica, Panská 9, Brno 602 00.

Zároveň Vás prosíme, pokud je to možné o zaslání fotografie v rozlišení 300 dpi i popisu elektronickou formou na adresu veronica@veronica.cz

S dalšími dotazy se můžete obracet na Lucii Novákovou, telefon 542 422 757,e-mail lucie.novakova@veronica.cz
Všichni finalisté budou dále zařazeni do celorepublikového kola soutěže Strom roku 2007, kterou pořádá brněnská organizace Nadace Partnerství.

Deset finalistů bude vyhlášeno 17. dubna u příležitosti oslav Dne Země a bude odstartováno hlasování o NEJ Brněnský strom roku 2007. Hlasovat bude možné do 22. května a na Mezinárodní den životního prostředí 5. června budou vyhlášeni vítězové a proběhne oslava u vítězného stromu.
Podívejte se na výsledky loňského ročníku soutěže či na výsledky ročníků předchozích.

Akce je podpořena z fondů EU – program Trasition Facility.

Na obrázku vítěz loňského ročníku, dub v Novém Lískovci.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.