V Brně se objevil Tuřín

Po mnoha letech se v Brně začíná objevovat Tuřín (Brassica napus L.).

Rostlina známá – neznámá, trochu tajemná, pochutina, výstřelek , někdy nutnost. Něco začíná. Tuřín je tu a my s ním. Tuřín neboli kolník. Dumlík, hlavatice, klaka, kolník, košt, kvaček, kvačka, kvak, kvaka, řepa, řepa bílá, vodnatka.Tuřín neboli kolník se vždy využíval jako zelenina a také jako krmná plodina. Má mnoho společného s vodnicí, ale tuřín má vyšší výživnou hodnotu. Tuřín se pozná od vodnice podle sytě zelených ojíněných listů, které připomínají řepku.Chutná nasládle, mírně peprně a využívá se vařený v polévkách a přílohách. Mladé bulvy jsou výborné i za syrova. Kulovité až řepovité bulvy jsou mohutné, méně pravidelné než u vodnice a větší část vyčnívá nad zemí. Mají dobrou skladovatelnost. Snáší mrazy až –10°C. Snadno se pěstuje, je nenáročný, nesnáší jen sucho.

Vysévá se většinou přímo na stanoviště. Rostlinky se ale mohou také předpěstovat. Během vegetace mírně přihrnujeme. Sklízí se obvykle v srpnu a září. Před uskladněním se odříznou celé olistěné hlavy.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.