Vyroste na poli obří Hobby Market?

Krajský úřad Jihomoravského kraje rozhodl, že plánovaný Hobby Market v Brně-Ivanovicích nebude posuzován z hlediska jeho vlivu na životní prostředí a odmítl tak návrh občanského sdružení NESEHNUTÍ. A to přesto, že obří stavba (budova 180 x 132 m, parkoviště pro 500 vozidel, příjezdové komunikace) vyvolá výrazné zvýšení dopravy, zhorší znečištění ovzduší a negativně zasáhne do krajinného rázu v oblasti. Projekt Hobby Marketu a dalších plánovaných hypermarketů okolo něj je přitom zbytečný zejména vzhledem k blízkému provozu stejného zaměření – Baumarktu. Hobby Market také zlikviduje představy o klidném bydlení desítkám lidí, kteří staví rodinné domky jen pár metrů od budoucí nákupní zóny.Krajský úřad posuzoval od začátku srpna záměr s názvem “Hobby Market, Brno-Ivanovice”, který předpokládá výstavbu obřího hypermarketu s domácími a kutilskými potřebami přímo na poli mezi ulicemi Černohorskou a Hradeckou, nedaleko komplexu Globus, Baumarkt (viz plánek v příloze). Projekt je velkého rozsahu (celková rozloha trvalého záboru 80 000 m2, prodejní budova o rozloze 20 000 m2, komunikace 5 000 m2, parkovací plochy o rozloze 16 000 m2 pro téměř 500 vozidel, indukce cílové dopravy o 1 500 vozidel denně). Stavba povede k navýšení dopravy (a tedy i zvýšení hlučnosti a znečištění ovzduší) na přilehlých komunikacích, které vedou přímo do obydlených oblastí Řečkovic a Králova Pole. Projekt také zaujímá nevhodnou polohu na okraji sídla a bude mít zničující vliv na krajinný ráz. “Přes tyto skutečnosti rozhodl krajský úřad, že záměr nebude posuzován z hlediska jeho vlivu na životní prostředí,” říká Jiří Koželouh z NESEHNUTÍ Brno a dodává: “Mimo jiné tím úřad znemožnil konání veřejného projednávání a občané, kterých se záměr citelně dotkne k němu nebudou moci nic namítat.”Celý projekt je přitom zbytečný neboť jeho funkce plní již hypermarket Baumarkt a menší obchody v Králově Poli, Řečkovicích i v jiných částech Brna.
Krajský úřad dal na tvrzení oznamovatele (zástupce investora), firmy FUERTES DEVELOPMENT, která označují severní část Brna (kde je množství malých obchodů i supermarketů) za obchodně deficitní a vliv stavby na životní prostředí za nevýznamný. Zástupce investora dokonce tvrdí, že jeho záměr není není v kolizi s jinými záměry – přitom pár desítek metrů od pozemku leží hypermarkety Globus a Baumarkt. Připomínky NESEHNUTÍ k nedostatečnosti a zkreslenosti údajů v oznámení a návrhy na podrobné zhodnocení jednotlivých vlivů na prostředí odmítl krajský úřad s odkazy na další řízení v této věci. “Z našich zkušeností víme, že následná řízení v obdobných záměrech se snaží úřady utajovat před veřejností, nerespektují zákony na ochranu přírody a životního prostředí a vyhýbají se odpovědnosti,” popisuje situaci na brněnských stavebních úřadech Jiří Koželouh. V současnosti se jedná zejména o stavbu hypermarketu Kaufland v Židenicích či stavbu kancelářského komplexu Office Park na ulici Heršpické.
Velkým překvapením a zklamáním by se Hobby Market stal i pro občany, kteří si v současné době staví nové rodinné domky na okraji Ivanovic u ulice Černohorské, doslova jen pár metrů od plánovaného hypermarketu.
Podle vyjádření zástupce investora přitom nemá výstavba v nevhodné lokalitě Hobby Marketem skončit. Plánuje se výstavba prodejny potravin a pravděpodobně i dalších hypermarketů, čímž by byla spolu se současným Globusem a Baumarktem vytvořena nová nákupní zóna. “Taková představa je dost děsivá. Nová nákupní zóna by znamenala nebývalé zhoršení životního prostředí nejen v Ivanovicích, ale v celé severní části Brna,” komentuje záměr Jiří Koželouh. Vzhledem k postoji krajského úřadu nyní leží odpovědnost na úřadu městské části Brno Ivanovice, který jistě již brzy obdrží od zástupce investora žádost o umístění stavby. NESEHNUTÍ se hodlá do tohoto řízení zapojit (má na to podle zákona i plné právo) a hájit v něm životní prostředí i zájmy občanů, které hodlá o záměru v nejbližší době informovat.

více informací: Jiří Koželouh, NESEHNUTÍ Brno, 723 559 495
přílohy: plánek umístění záměru, připomínky NESEHNUTÍ ke zjišťovacímu řízení

9 thoughts on “Vyroste na poli obří Hobby Market?

  1. Vážení NESEHNUTÍ pánové a dámy,
    bydlím v Brně-Ivanovicích již několik let, znám to tam velmi dobře, prostudoval jsem si dostupné materiály o projektu Hobby Marketu a musím říci, že mým jémen, ačkoliv se mj. zaštiťujete obyvateli Ivanovic, rozhodně nemluvíte a nejednáte! A z ohlasů z okolí vím, že nejsem jediný.

  2. Pány Koželouhy, Andery a podobné Rovné a Nesehnuté bych povinně poslal na týdenní exkurzi do Prahy. Tamní čilý stavební ruch a atmosféru rozvíjejícího se velkoměsta by nejspíš nerozdýchali a přestali by tak svým vnucovaným hájením obtěžovat občany a brzdit už tak dost zbržděný rozvoj města Brna. Mohl by mi pan Koželouh vysvětlit, jaká lokalita by měla být pro podobný projekt vhodnější, než ta u čtyřproudové komunikace? Asi vůbec žádná, že?

  3. Brno má největší podíl obchodní plochy v přepočtu na obyvatele v ČR, je na špici i v evropském měřítku. Zato skutečná kupní síla je jedna z nejnižších v ČR i v Evropě. Myslíte snad, že to stavěj pro blaho brňáků? HA-HA – stavěj to jejich stavební firmy na pozemcích jejich bratranců…

  4. rh: v Brně žiju proto, že mi vyhovuje, že tu není tak čilý ruch (stavební či jiný) než jaký je v Praze!

  5. Stavěj to jejich stavební firmy na pozemcích jejich bratranců, důležitý ale je, že za peníze investora, ne za naše. Souhlasím, že snad ještě větší problém Brna, než okupace všemi zelenými muži, je korupce.
    Já sem se v Brně narodil, mám ho rád a vždycky sem si přál jeho rozvoj. Nebojte se, že tady někdy bude ruch jako v Praze, on ale pomalu není ani jako v Hradci ( s trochou nadsázky).

  6. Je mi nesmírně líto všech, kteří si v dobré víře postavili resp. staví své domy (a je jejich několik desítek) při ulici Černohorská. Zůstávají jim oči pro pláč, protože očekávání, která jim nové bydlení mělo poskytnout se zcela evidentně výstavbou a provozem této bestie, nesplní. Nevěřím tomu, že by se do svých výstaveb pustili s vědomím tohoto nesmyslného projektu. Raději bych zůstal v paneláku. Nemohu mluvit za všechny, pouze za jedny své přátele, kteří zde dostavují dům a dozvídají se o Hobby Marketu až nyní. Nemusim zdůrazňovat jak hluboké rozčarování a hněv prožívají při dokončování výstavby svého domu na který šetřili celý život. Nastěhoval jsem se s rodinou do nového rodinného domku při dolní části ulice Žilkova před pár měsíci – i mně bere čert, když o tom slyším. O nesmyslném projektu, kdy zákazníci budou nalézat ve dvou, vedle sebe postavených hobby marketech identické zboží. Možná Hobby Market bude mít pěknější šrouby nebo záchodová sedátka. Anebo srpy a kladiva. Uráží mě arogance moci, která nerespektuje evidentní zájmy stovek nových obyvatel Ivanovic po klidném bydlení budovaném z jejich zdaněných příjmů. K zásadnímu vlivu na životní prostředí už raději nic nedodávám. Plně podporuji snahy hnutí Nesehnutí a oceňuji jejich úsilí o sjednání nápravy. Děkuji.
    P.S.Pisatel “rh” zřejmě trpí nevyléčitelným pražským komplexem. O léku zatím nevím ! Vážený/vážená to budete muset rozdýchat, že Brno není Praha. Možná bydlíte v Ivanovivích pod lesem, že Vám to nevadí. U ulice Černohorská určitě nebydlíte, není-liž pravda ?

  7. Pane Cahlík, podle ÚPMB je území mezi silnicí R43 a ulicí Černohorská plochou pro výrobu a smíšenou plochou výroby a služeb. Kdybych se někam stěhoval, projdu si asi územní plán a přesvědčím se, jestli mi daná lokalita bude vyhovovat. Nakonec můžete být rád, že tam nebudete mít továrnu. Připadáte mi jako lidi, kteří si za nízké ceny koupili pozemky v Troubsku a Rozdrojovicích a teď se diví, že jim kolem domu povede dálnice.

  8. Ne že bych chtěl nějak “shazovat” diskuzi o územním plánu, ale četli jste knihu stopařův průvodce po galaxii a restaurant na konci vesmíru? Je o pánovi, který se ráno probudil a před domem mu stály buldozery. Ve stejném momentu je zahájena likvidace planety v důsledku výstavby megagalaktické dálnice. Paradoxně se tak tak děje v momentu vypuštění nového typu vesmírné lodi poháněného nepravděpodobností, tedy v momentu kdy vlastně silnice přestávají být zapotřebí..

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.