Festival Bonjour Brno 2011 pokračuje

  • Festival Bonjour Brno 2011 je v plném proudu. V uplynulých dnech nabídl příznivcům francouzské a frankofonní kultury pestrý program z nejrůznějších oblastí. Také třetí festivalový týden přinese několik kulturních zajímavostí, ze kterých si jistě každý vybere tu svou.

    Milovníci francouzské kuchyně se mohou těšit na gastronomický zážitek v podobě degustace specialit z kraje Gers, charakteristického mimo jiné lahůdkami jako foie gras nebo pochoutkami z kachny. Speciality budou doplněny francouzským vínem a prezentací kraje Gers. Akce proběhne v pondělí 28. března od 18 hodin v restauraci La Bouchée.

    Pro labužníky, kteří se nemohou zúčastnit pondělního degustačního večera, je v restauraci La Bouchée připraven týden plný chuťových zážitků ve francouzském stylu. Gurmánský týden začne v úterý 29. března a potrvá do neděle 3. dubna. Výběr z klasiky vyhlášené francouzské gastronomie doplní nabídka kvalitních francouzských vín.

    Rovněž v úterý 29. března se bude konat na Francouzské alianci od 18 hodin projekce filmů pod názvem Portréty Paříže následovaná debatou s režisérem Thomasem Pendzelem. První z dokumentů, 5 – 7 rue Corbeau, nahlédne do života přistěhovalců z různých zemí usazených v jednom pařížském domě. Druhým dokumentem bude Au fin Moka, který představí Paříž dávných dob ve vzpomínkách dvou starších dam. Následná diskuze s Thomasem Pendzelem, režisérem 5-7 rue Corbeau, bude tlumočena do češtiny. Vstupenky v ceně 30 a 40 Kč je možno zakoupit na přímo před začátkem promítání nebo v předprodeji v mediatéce Francouzské aliance.

    Další filmové snímky budou k zhlédnutí v kině Art od středy 30. března do soboty 2. dubna v rámci přehlídky francouzských filmů. Letošní ročník festivalu představí osm titulů různých žánrů a rozdílné doby vzniku. Diváci budou mít příležitost vychutnat si snímky Slečinky z Rochefortu, Dívka z Monaka, Do Konakry přijde déšť, Nehanebné lásky Françoise Sagan, Moliere, Transylvania, Věrná kopie či dokument Když už jsme se narodili. Vstupenky v ceně 100 Kč budou k dispozici v kině Art.

    Ve středu 30. března v 16 hodin jsou všichni srdečně zváni na přednášku francouzského velvyslance v České republice Pierra Lévyho. Tématem budou česko-francouzské vztahy napříč politikou, ekonomií a kulturou. Přednáška (ve francouzštině) se bude konat na Ekonomicko-správní fakultě Masarykovy univerzity. Vstup na akci je volný.

    Příznivci oblíbené hry pétanque, tolik typické pro Francii, si mohou přijít 3. dubna zpříjemnit nedělní den do parku Lužánky. Již tradiční turnaj začne v 11 hodin a bude doprovázen ochutnávkou pastisu Ricard. Vstup na tuto akci je volný.

    Organizátorem festivalu Bonjour Brno je Francouzská aliance Brno. Hlavním cílem této české neziskové organizace je šíření francouzské kultury a jazyka v Brně a na jižní Moravě.

    Budeme se těšit na setkání u příležitosti 17. ročníku Bonjour Brno!

    Dita Friáková

  • Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.