Festival španělské kultury IBERICA 2007

Čtvrtý ročník mezinárodního festivalu španělské kultury IBERICA začíná ve středu 22. srpna v Praze a Boskovicích a do soboty 25. 8. nabídne místním fanouškům v Brně, Praze a Boskovicích i flamencovým turistům celou řadu atraktivních koncertů a temperamentních tanečních kreací. Nosným tématem letošního ročníku festivalu španělské kultury IBERICA je totiž tanec!

Tanec je samozřejmě i esenciální součástí iberoamerické kultury a jen těžko bychom si ji bez něj dokázali představit. Temperament a opravdovost, s nimiž španělé a „latinos“ k jedné z nejelegantnějších forem lidského pohybu přistupují, snadno dokáží nakazit tanečníky po celém světě. Bylo by s podivem, že jeho vlivu zůstali ušetřeni zrovna ti naši? Nepochybně! Taneční umění se na letošním ročníku putovní show IBERICA představí v nejrůznějších podobách – flamenco, moderní tanec či salsa. Absolutní splynutí s rytmem, ladnost pohybu, vášeň – to vše vyjadřuje všechny zmiňované podoby, jejich spojovacím prvkem zůstává španělská, či na ni navazující latinskoamerická kultura.

Festival IBERICA už tradičně nabízí kulturní zážitky pasivní i participaci aktivní.
Pro diváky je připravena série pěti vystoupení ve čtyřech různých městech, pro adepty iberoamerického
tance či instrumentálních dovedností pak čtyřdenní tvůrčí dílny
. Zájemci o workshopy mohou vybírat ze široké nabídky – flamencový tanec, salsa, flamencová kytara a perkuse. Kytaristé nepochybně ocení dvě masterclasses se španělskými mistry včetně Davida Carmony, tanečníci pedagogické umění Matilde Gómez Romero. Dílny pod vedením lektorů ze Španělska, Kolumbie a Slovenska se budou odehrávat už tradičně na boskovickém zámku a v přilehlých prostorách ve dnech 22. – 25. srpna a jejich vyvrcholením bude závěrečná fiesta v Zámeckém skleníku v sobotu 25. srpna.

Festivalové koncerty letos roztancují diváky a posluchače v Boskovicích (22.8.), v Praze (22.8.), v Brně (23.8.) a festival uzavře slavnostní galakoncert na nádvoří boskovického zámku (25.8.).

Jedním z hlavních diváckých magnetů letošní Iberiky bude bezesporu dvojice
flamencových tanečníků z Granady – Patricia Guerrero
a Luis de Luis
. Patricia Guerrero, teprve sedmnáctiletá tanečnice, je vycházející hvězdou na flamencovém nebi a
i přes své mládí se už chlubí řadou ocenění z nejprestižnějších soutěží a festivalů, na
kterých spolupracovala s mnoha umělci slavných jmen. Luis de Luis pochází z rodiny
flamencových umělců a svoji dráhu profesionálního tanečníka započal velmi brzy –
již od dvanácti let sklízí úspěchy na nejrůznějších pódiích po celém světě.
Jeho spolupráce s legendárním kytaristou Paco Penou mu vydobyla popularitu nejen ve
Španělsku, ale i v zahraničí. Oba umělce doprovodí španělští hudebníci pod vedením
Davida Carmony
, který je jedním z nejvýraznějších objevů mladé generace flamencových kytaristů.

Vítaným ozvláštněním letošního festivalu bude vystoupení
tanečního divadla MAXIMVS
v pražském divadle Archa, které na festivalu Iberica prosvítí španělské slunce v choreografii Sol (slunce) legendárního amerického choreografa Joe Alegada na hudbu mistra world music, oudisty Anouara Brahema a britského saxofonového experimentátora Johna Surmana.. Slovenskou flamencovou scénu bude reprezentovat vynikající kytarista Martin Bies a jeho skupina FLAMENCO CLAN.

Součástí festivalu bude také vernisáž a následná výstava prací španělského výtvarníka Santiaga Susa v boskovickém muzeu, spojená s úvodním koncertem v zámeckém skleníku. Letní kino v Boskovicích promítne v době konání festivalu filmy Miloše Formana (Goyovy přízraky) či Carlose Saury (Carmen) a chybět nebude ani oblíbená degustace španělských vín a kulinářských specialit.

Program festivalu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.