Festival Tanec a handicap 2012

  • V současné době se zabývá tématem pohybu, tance, divadla a vztahu těchto fenoménů k handicapu jen několik souborů. Druhý ročník festivalu Festival Tanec a handicap představí 4. února ve 20.00 hodin v Bezbariérovém divadle Barka společný projekt šesti takových souborů – pěti z České republiky a jednoho ze Slovenska, s názvem Duha. Naváže tak na první ročník festivalu z roku 2010, který nabídl divákům za účasti čtyř souborů projekt s názvem Čtvero.

    Tanec a handicap je projekt, v rámci kterého se tyto soubory setkávají a na němž předvedou výsledek své individuální práce na společné téma, poprvé ve společném provedení. Jedná se o unikátní premiéru, ale i o příjemné setkání. Práce na divadelních představeních je jednak cestou k vyrovnání se handicapem a sociálními tématy, napomáhá také k vyjádření emocí a otevření otázek lidských limitů a hranic široké veřejnosti. Akce dává prostor pro setkání, ale i diskuzi po samotném představení a společné zážitky a boření bariér mezi lidmi s handicapem a bez něj.

    Duha očima některých zúčastněných tanečních souborů:

    Fialová jako sedmá barva duhy. Fialová jako splynutí dvou polarit, jako harmonické sjednocení. Fialová jako tajuplný vesmír. Fialová jako širé moře. Fialová jako rejnok, mořský pták, slučující v sobě princip vzduchu i vody. Fialová jako nekonečno. Nekonečno bez hranic. Fialová jako nevědomí. Fialová jako přijmutí temných stínů. Fialová jako hledání tvořivé síly a poznání. Fialová jako přeměna. Fialová. Fialová. Fialová bez konce…

    Zelená je barva veselá, a tak je hlavní motivace hledání veselosti v každé hudbě, v každém pohybu, v každém počinu.

    Na Duze jsme začali tam, kde také duha v přírodě začíná. To znamená u deště. Zvuk deště nám přišel jako velmi inspirativní. Zároveň bychom rádi tento zvuk sami vytvořili – rukama, nohama, ústy. Duha je velice impresionistické téma, takto pocitově vzniká i naše „žlutá část“. Žlutá symbolizuje, jak se samo nabízí, slunce. Dohromady s deštěm znamená život, naději a energii.

    Hledáme výrazové prostředky na ztvárnění námi nalezených minitémat: bouřka, déšť, slunce, voňavé vlhko po dešti.

  • Ve chvíli, kdy otevřeš dveře
  • okamžitě vstoupí vůně květin,
  • vstoupí sluneční paprsky.
  • Když otevřeš byť i malé okénko,
  • vstoupí dovnitř celá obloha.

    I Vy můžete podpořit letošní festival, a to nejen svou návštěvou, podpořením propagace této akce, ale také například koupí fotografií od fotografa Jiřího Tashiho Vondráčka z prvního ročníku! Portfolio výstavy naleznete zde: http://www.facebook.com/media/set/?set=a.275349495858305.66793.191470800912842&type=1 Cena fotografií je minimálně 1200 Kč a jejich rozměry jsou 50 x 70 cm, v případě zájmu jsme schopni zajistit také vyhotovení formátu na míru. Pro více informací včetně zamluvení fotografií nám pište na email tanecahandicap@gmail.com s předmětem VÝSTAVA.

    Festival již v roce 2010 přinesl nadšené ohlasy, podělme se i s Vámi alespoň o některé z nich.

    „Viděla jsem představení Čtvero. Nebylo to první představení tančících osob s handicapem, které jsem viděla, a přesto jsem byla uchvácena. Ti, kteří si nedokážou představit člověka na vozíčku, jak tančí, by měli na podobné představení zavítat. Představení bylo rozděleno do čtyř částí a každá byla velmi originální. Bylo to tak silné a krásné, že se mi chtělo brečet. Velmi jsem ocenila touhu tančících, osvětlení a hudbu, které perfektně utvářeli atmosféru celého představení,” uvedla například studentka PedF MU, obor speciální pedagogika Martina Srbová.

    „Toto představení bylo jedno z nejlepších, které jsem kdy viděla. Moc mě bavilo pozorovat, co všechno se dá vyjádřit výrazovým tancem. Je moc super, že se společně podílejí lidé s handicapem a lidé zdraví. Nikdy bych nevěřila, že i člověk, který nevidí, může tancovat. A myslím, že tento projekt je důkazem, že když se chce tak jde všechno. Tím to bych chtěla také poděkovat za příjemně strávený páteční večer, udělalo mi to velkou radost,” je názor její kolegyně Martiny Storchové.

    „Taneční skupiny pracují s lidmi s handicapem odlišně, proto byla každá choreografie něčím výjimečná a nezaměnitelná. Nejen pro diváky, ale i pro tanečníky byl sobotní večer silným zážitkem. Všichni tanečníci s handicapem si pohyb užívali a měli z něj viditelnou radost. A to pak způsobilo radost i ostatním spolutanečníkům,” hodnotí festival Jitka Semotamová.

    Těšte se tedy spolu s námi, jaký bude letošní festival a společný výsledek a nenechte si ujít tento jedinečný večer.

    Festivalový večer přístupný široké veřejnosti proběhne v Bezbariérovém Divadle BARKA, Svatopluka Čecha 35a, Brno – Královo pole, 4. února 2012 ve 20.00 hodin.

    Běžné vstupné je pouze 80 Kč dospělí / 60 Kč pro studenty, důchodce a ZTP.

    Pořádá Kulturárium ve spolupráci s Bezbariérovým divadlem BARKA.

    V případě jakýchkoli informací, rezervace lístků či zájmu o zakoupení fotografií na podporu festivalu nás kontaktujte na email: tanecahandicap@gmail.com.

    Jitka Semotamová, ředitelka festivalu

    Michal Crhonek, koordinátor akce

    Kateřina Eichlerová, propagace a zástupce Kulturária

  • Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.