Koncert světové hvězdy a držitele dvou cen Grammy, Kurta Ellinga, je za dveřmi

  • Prestižní mezinárodní hudební festival Moravia Music Fest zahájila v neděli naprosto vyprodaná Jazzová mše legendárního brněnského autora Jaromíra Hniličky. Ve stejném duchu festival pokračuje a v pondělí tak aplaudoval plný Metro Music Bar 20člennému B Side Bandu s hostem Michalem Žáčkem (saxofon). Hlavní lákadlo letošního ročníku však návštěvníky teprve čeká. Světová hvězda Kurt Elling (USA), držitel ceny Grammy, který je pro mnohé guru jazzového zpěvu, s označením „vůdčí zpěvák naší doby“ dle deníku New York Times, předstoupí k publiku již v pondělí 7. listopadu 2011 v 19:30 v sále kina Scala v Brně.

    Jazzová mše, vrcholné dílo skladatele a trumpetisty Jaromíra Hniličky, držitele Ceny města Brna, v neděli tradičně otevřela pomyslné brány mezinárodního festivalu Moravia Music Fest. Koncert byl plně vyprodaný. Mnozí dychtiví zájemci se nenechali odradit tím, že už nebyla místa k sezení a Bazilika Nanebevzetí Panny Marie na Starém Brně tak doslova praskala ve švech.

    Následující festivalový večer si publikum naprosto vyprodaného Metro Music Baru vychutnalo koncert špičkového jazzového orchestru B Side Band se speciálním hostem, fenomenálním a žádaným saxofonistou Michalem Žáčkem. Vystoupení bylo tentokrát čistě instrumentální a v návštěvnících vyvolalo tak silné emoce, že svým bouřlivým potleskem téměř nenechali hudebníky odejít z podia.

    Na hlavní hvězdu festivalu Kurta Ellinga se mohou posluchači těšit již v pondělí. Elling je vzorem mnoha jiným zpěvákům a o jeho kvalitách svědčí i šestinásobné ocenění asociací jazzových novinářů „zpěvák roku“. Pro brněnské i mimoměstské publikum bude tento dlouho očekávaný koncert jistě jedinečným zážitkem a do jihomoravské metropole přinese novou jazzovou dynamiku spojenou s posledním Ellingovým albem The Gate (únor 2011), kterou produkoval legendární Don Wase. Společně s tímto světově uznávaným zpěvákem vystoupí Laurence Hobgood (piano), Ulysses Owens (bicí), Clark Sommers (bass) a John McLean (kytara).

    Vstupenky na koncert jsou již v předprodeji (Ticketstream, Indies – Poštovská, TIC – Radnická, Student Agency – DPL na Náměstí Svobody, Orange tour – OC Vaňkovka). Svědky tohoto koncertu, který aspiruje na hlavní jazzovou událost podzimu, bude 470 posluchačů.

    „Je nám velkou ctí, že zrovna Moravia Music Fest může ve svém programu nabídnout takový hudební charakter, jakým je Kurt Elling. Věříme, že si návštěvníci festivalu odnesou z koncertu neobyčejný a dosud nevídaný zážitek, který je posune v chápání jazzové hudby za dosud poznané hranice,“ říká ředitel festivalu Josef Buchta.

    Lucie Karafiátová

  • Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.