Začal festival Bonjour Brno 2011

  • I tento rok je pro příznivce francouzské a frankofonní kultury připraven festival Bonjour Brno (16/3 – 17/4/2011). Návštěvníci se mohou již posedmnácté těšit na širokou nabídku kulturních akcí z různých oblastí, především koncerty, divadlo, filmové projekce, přednášky, výstavy, gastronomické večery, ale i tradiční turnaj v pétanque.

    Během prvních dvou týdnů festivalu se bude konat hned několik významných událostí: dvě setkání se zajímavými autory, dvě vernisáže, gastronomický večer věnovaný degustaci francouzského vína a také divadelní festival.

    Ve středu 16. března proběhla v knihkupectví Academia setkání se spisovatelkou Catherine Cusset. Romány Catherine Cusset, francouzské spisovatelky žijící v USA, byly přeloženy do více než patnácti jazyků. Nejznámnějším z nich je Un brillant avenir, který nyní vychází v českém překladu pod názvem Skvělá budoucnost. Román pojednává o tématech jako láska, vášeň, osudovost pokrevních pout či emigrace. Knihu pokřtila ve společnosti Chantal Poullain.

    Příznivci fotografie mohou zhlédnout výstavu fotografií Alexandry Novosseloff a Franka Neisse nazvanou Zdi mezi lidmi. Výstava potrvá od 17. března do 10. dubna v kavárně Trojka. Jedná se o fotografickou reportáž z osmi oblastí světa, které dělí zdi. Výstava s prvky cestopisu poukazuje na nesnáze každodenního života lidí žijících ve stínu omezujících bariér. Vernisáž za účasti autorky Alexadry Novosseloff proběhla ve čtvrtek 17. března v 18.00. Hudebně setkání dokreslila skupina Shivanam. Na tuto akci je vstup volný.

    Po víkendovém odpočinku čeká na všechny zájemce další vernisáž, tentokrát k zahájení výstavy kreseb a fotografií Heleny Zemánkové. Výstava nazvaná Toulky po pobřeží Armoriky provede návštěvníky po krásách Bretaně, a to od 21. března do 15. dubna. Setkání s autorkou proběhne v pondělí 21. března od 18.00 v prostorách Francouzské aliance. Doprovodný program bude vycházet z publikace sestavené z reprodukcí vystavených kreseb a poezie básníka Gérarda Le Gouica v češtině a francouzštině. Vstup na akci je volný.

    Ve středu 23. března v 16.30 se bude opět v prostorách Francouzské aliance konat promítání filmu « L´autre côté de la mer » (ve francouzštině) a následná debata se Slimanem Benaïssou (tlumočená do češtiny). Tento nejvýznamnější žijcící alžírský dramatik, herec a režisér se ve svém díle zaměřuje především na otázky stereotypů, rasismu, sexismu či střetu kultur a sám se ve filmu objeví jako herec. Na festivalu se představí v rámci projektu Tvůrčí Afrika. Vstupenky v ceně 30 Kč a 40 Kč lze zakoupit na místě nebo předem v mediatéce Francouzské aliance.

    Pro milovníky dobrého vína, kteří si včas rezervovali vstupenky, je připraveno příjemné zakončení pracovního týdne v podobě degustace francouzkých vín. Během kulturně-degustačního večera se účastníci dozví něco o víně z oblasti Gers a nebude chybět ani ochutnávka francouzského sýra. Akce se bude konat v pátek 25. března od 18.00 v Moravské bance vín.

    Příznivci frankofonního divadla si přijdou na své od pátku 25. března do neděle 27. března, pokud zavítají mezi 8. a 22. hodinou do divadla Polárka, kde se bude konat již 15. ročník Festivadla, divadelního festivalu frankofonní mládeže z nejrůznějších koutů světa. Těšit se mohou na besedy, divadelní ateliéry různých žánrů a také dětské říkanky a písničky. Vstup na akci je volný.

    Organizátorem festivalu Bonjour Brno je Francouzská aliance Brno. Hlavním cílem této české neziskové organizace je šíření francouzské kultury a jazyka v Brně a na jižní Moravě.

    Dita Friáková

  • Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.