Degustace Domaine de Nidolères

  • Co má společného brněnská podnik La Bouchée a nejlepší restaurant světa El Bulli?
    V obou můžete ochutnat víno Raphaelle 2006, zařazené mezi 100 nej vín světa. V rámci degustace připravené na tento pátek 5. listopadu od 19 hodin budou otevřeny jediné čtyři lahve, které se nacházejí v České republice, ale také další vína z Domaine de Nidolères.

    Uvede je osobně majitel vinařství Pierre Escudié, jeho žena Martine bude spolu se šéfkuchařem v kuchyni a společně připraví pro hosty večera jídla podle starých rodinných receptů vycházejících z katalánské kuchyně.

    Domaine de Nidolères je po osm generací rodinný podnik, zahrnující krom vinařství i vyhlášenou malebnou hospůdku Auberge de Nidolères. Auberge řídí Martine, manželka vinaře Pierra Escudié, kterého vína se úžasně snoubí s její převážně katalánskou kuchyní.

    Rodina Pierra Escudié hospodaří na téměř 50 hektarech, její vinice je situována poblíž vesnice Tresserre na čtvrtohorních terasách tvořených jíly, pískovcem a štěrkem. Z vinic je nádherný výhled na pohoří Albères, které je součástí Východních Pyrenejí. Téměř devadesátiletá réva dává vínům z Nidolères jejich osobitost a bohatost.

    Pierre si získal pověst svérazného vinaře, který vyrábí ryze přírodní koncentrovaná a kořenitá vína a který ve svém vinařství téměř vůbec nepoužívá dubové sudy. Červená vína mohou díky silné struktuře zrát minimálně 10 let. Bílá a růžová se vyznačují výrazným charakterem, který z nich dělá velká gastronomická vína. Část vín je jen částečně filtrována a část nesířena. Jeho přírodně sladká fortifikována vína jsou vyhlášena a občas se mu podaří i lahůdka – výběr z cibéb – naposled v roce 2005.

    Každý rok některé z jeho vín získá minimálně 90 bodů od renomovaných hodnotitelů a jedno z vín – Raphaelle 2006 – bylo v roce 2009 vybráno restaurací El Bulli Ferrana Adrii, která dlouhodobě kraluje žebříčku Michelin i dalším prestižním výběrům a kde se na rezervaci čeká až dva roky. Stejné víno zařadil Andreas Larsson mezi 100 nej vín světa.

    Víno Domaine de Nidolères & degustační menu 5. 11. 2010 v 19 hodin

  • Verema de San Marti 2005 & Foie gras pošírované ve stejném víně, podávané na perníkové podestýlce
  • La Raphaelle 2008 & Carpaccio připravené z kachních prsou, ochucené cibulovou marmeládou a čerstvou rukolou
  • La Justine 2008 & Vepřová panenka na grilu krájená na tenké plátky přelitá omáčkou ze sýra Saint Agur
  • La Pierroune 2007 & Jehněčí karé po katalánsku na rozmarýnu a ančovičkách
  • L’Angelette 2007 & Boules de Picoulat – jihofrancouzská specialita – masové koule s omáčkou z hříbků a bílých fazolí
  • Raphaelle 2006
  • Muscat de Rivesaltes 2009 & Tradiční francouzský ovocný koláč zdobený šlehanou smetanou

    Cena menu a vína: 1380 Kč

    Lucie Frgalová

  • Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.