Degustace Domaine de Nidolères
V obou můžete ochutnat víno Raphaelle 2006, zařazené mezi 100 nej vín světa. V rámci degustace připravené na tento pátek 5. listopadu od 19 hodin budou otevřeny jediné čtyři lahve, které se nacházejí v České republice, ale také další vína z Domaine de Nidolères.
Uvede je osobně majitel vinařství Pierre Escudié, jeho žena Martine bude spolu se šéfkuchařem v kuchyni a společně připraví pro hosty večera jídla podle starých rodinných receptů vycházejících z katalánské kuchyně.
Domaine de Nidolères je po osm generací rodinný podnik, zahrnující krom vinařství i vyhlášenou malebnou hospůdku Auberge de Nidolères. Auberge řídí Martine, manželka vinaře Pierra Escudié, kterého vína se úžasně snoubí s její převážně katalánskou kuchyní.
Rodina Pierra Escudié hospodaří na téměř 50 hektarech, její vinice je situována poblíž vesnice Tresserre na čtvrtohorních terasách tvořených jíly, pískovcem a štěrkem. Z vinic je nádherný výhled na pohoří Albères, které je součástí Východních Pyrenejí. Téměř devadesátiletá réva dává vínům z Nidolères jejich osobitost a bohatost.
Pierre si získal pověst svérazného vinaře, který vyrábí ryze přírodní koncentrovaná a kořenitá vína a který ve svém vinařství téměř vůbec nepoužívá dubové sudy. Červená vína mohou díky silné struktuře zrát minimálně 10 let. Bílá a růžová se vyznačují výrazným charakterem, který z nich dělá velká gastronomická vína. Část vín je jen částečně filtrována a část nesířena. Jeho přírodně sladká fortifikována vína jsou vyhlášena a občas se mu podaří i lahůdka – výběr z cibéb – naposled v roce 2005.
Každý rok některé z jeho vín získá minimálně 90 bodů od renomovaných hodnotitelů a jedno z vín – Raphaelle 2006 – bylo v roce 2009 vybráno restaurací El Bulli Ferrana Adrii, která dlouhodobě kraluje žebříčku Michelin i dalším prestižním výběrům a kde se na rezervaci čeká až dva roky. Stejné víno zařadil Andreas Larsson mezi 100 nej vín světa.
Víno Domaine de Nidolères & degustační menu 5. 11. 2010 v 19 hodin
Cena menu a vína: 1380 Kč
Lucie Frgalová