Irena Dousková v Brně

  • Autogramiáda Ireny Douskové proběhne ve čtvrtek 3. 4. od 16.30 h v knihkupectví Dobrovský na ulici Joštova. Spisovatelka bude podepisovat svou nejnovější knihu Medvědí tanec.

    Spisovatelka z povolání a redaktorka měsíčníku Maskil. Literárně debutovala na konci 90. let se sbírkou Pražský zázrak. Hned její druhé dílo Hrdý Budžes zaznamenalo veliký úspěch.

    Ten je přičítán převedení knihy na divadelní prkna v hlavní roli s nezapomenutelnou Bárou Munzarovou. Na Hrdého budžese volně navazují Oněgin byl rusák (dramatizace pro Divadlo v Dlouhé) a Darda. Irena Dousková je autorkou řady krátkých próz jako – Čím se liší tato noc, O bílých slonech či Bez Karkulky.

  • Medvědí tanec

    Je rok 1922 a my se ocitáme na venkově, kam se Jaroslav Hašek uchýlil, dopsat své životní dílo. O Švejkovi sice padne pár zmínek, ale to je vše. Dousková nenapsala biografický román o spisovateli, který se dočkal slávy až po smrti. Daleko víc ji zajímá existenciální situace vyhasínání sil někoho, kdo se po celý život bavil, provokoval, a ještě o tom uměl psát.

    Hašek stále ještě píše pro přátele veršovánky, pro místní ochotníky skandalistní hru, ale uprostřed bezesné noci mívá jeho tvář výraz vyděšeného dítěte, jak si všimne jeho žena Šura, která se o umírajícího alkoholika stará…

    Michael Šoták

  • Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.