První říjnový týden Brno opět provoní káva

  • Už potřetí se Brno a jeho kavárny připojí k oslavám Mezinárodního dne kávy, který připadá na první říjnový den. Týden kávy (1. – 7. 10.), letos pořádaný občanským sdružením Kulturárium ve spolupráci s Klubem znalců kávy, přináší všem kávomilcům nejen program v zúčastněných kavárnách, ale i osvětové akce na nádvoří Místodržitelského paláce Moravské galerie v Brně.

    A na co se můžou letos účastníci těšit? Je toho opravdu hodně! Kaváren, brněnských i mimobrněnských, pražíren a obchodů s kávou se letos zapojilo na osm desítek, program počítá s přednáškami, výstavami, koncerty, speciálními ochutnávkami a mnohým dalším.

    A program v Moravské galerii v Brně? Doslova nabitý! Od středy 2. 10. do neděle 6. 10. si zde dají dostaveníčko všichni ti, pro které je káva srdcová záležitost, stejně jako lidé, kteří se o tomto voňavém nápoji chtějí dozvědět něco nového. A letos bylo pamatováno i na rodiny s dětmi!

  • Netradiční baristická soutěž (středa 2. 10., 11 – 18 hod a čtvrtek 3. 10., 11 – 17 hod)

    Letošní Soutěž Baristů bude uspořádána hravější a volnější formou, přitom se zachováním nestrannosti díky atraktivnímu složení odborné poroty. Dvojčlenné týmy z přihlášených kaváren se utkají o titul Nejlepší baristé Týdne kávy 2013. Soutěž bude zajímavá i pro přihlížející návštěvníky – tři ze soutěžních káv budou servírovány ke speciálnímu stolečku hostů.

    A na které známé kávové osobnosti se můžete těšit v porotě? Na Michalu Křižku (barista SCAE level 2. Lektor PRAKUL), Františka Roháčka (Barista roku 2013, reprezentant na World Barista Championship 2013 v Melbourne), Oldřicha Holiše (člen Kávové asociace, společnost EuroCoffee s.r.o.), Zdeňka Smrčku (Barista roku 2011, reprezentant na World Barista Championship 2011 v Bogotě, Barista roku 2010 v Latté art, Barista roku 2010 Cup Casting) a Adama Neubauera (Barista roku 2012, reprezantant na World Barista Championship 2012 ve Vídni).

  • Kávové trhy v pátek a v sobotu

    Během kávových trhů mohou hosté na Degustační stezce ochutnat na čtyři desítky různých káv připravených více než desítkou různých metod přípravy kávy. Na každém stánku budou po oba dny baristé připraveni zodpovědět otázky příchozích, doporučit postup dané metody přípravy nebo si jen tak popovídat o kávě. Volně a po vyhlášení moderátora budou probíhat krátké řízené degustace, rozhovory nebo workshopy o přípravě kávy. Nabídku kávy doplní prodej drobného kávového vybavení, přístrojů i doplňkového tematického sortimentu.

  • pátek 4. 10., 11 – 18 hodin – Trh kávy

    Páteční trh bude pro návštěvníky příležitostí okusit pestrost chutí, které nabízí svět kávy. Na čtrnácti stáncích zde kávoví vystavovatelé představí na čtyřicet druhů kávy připravených různými způsoby. Na místě bude k zakoupení zvýhodněný pas na Degustační stezku (v hodnotě 100 Kč), v jejímž rámci mají hosté možnost na každém stánku ochutnat jednu kávu.

    Najdete zde jak známé italské značky kávy Filicori a Piazzad´Oro, tak na českém trhu nové Cosmaicaffé a Mokador. Čerstvou výběrovou kávu zde za brněnské pražírny představí Gill´s a Malena, z Olomoucepražírna Henri, z pražských pražíren pak CoffeeSource, doubleshot, mamacoffee + originalcoffee, kávu z Ugandy ochutnáte u stánku BwindiOrphans. CoffeeClub a Penerini budou mimo jiné servírovat vlastní značku pražené kávy a Klub znalců kávy zde představí svůj výběr kávy od prověřených pražíren pro měsíc říjen.

  • sobota 5. 10., 11 – 18 hodin – Trh domácí přípravy kávy

    Sobotní trh bude pro návštěvníky příležitostí seznámit se s celým spektrem dostupných způsobů domácí přípravy kávy. Na deseti stáncích zde kávoví vystavovatelé předvedou více než jednu desítku metod, jak si doma připravit kávu. Jde tak o příležitost porovnat kávu připravenou různými způsoby. Na místě bude k zakoupení zvýhodněný pas na Degustační stezku (v hodnotě 100 Kč), v jejímž rámci mají hosté možnost na každém stánku ochutnat jednu kávu.

    Alternativní metody přípravy kávy si získávají stále větší oblibu díky své jednoduchosti a dostupnosti. Návštěvníci mají možnost při volně přístupných workshopechu stánků seznámit se s postupem přípravy u jednotlivých přístrojů, jako jsou frenchpress, dripper, chemex, aeropress, moka konvička, vacuum pot.

    Ti, kdo vybírají nový kávovar pro svoji domácnost, jistě ocení představení kávovarů od renomovaných značek a možnost porovnat při ochutnávce kávu zrnkovou, z kapslí nebo z podu.

    Různé alternativní metody a čerstvě praženou kávu najdete opět u stánku brněnské pražírny Gill´s a Malena, olomoucké pražírny Henri, u stánku BwindiOrphans, Coffee Clubu i Klubu znalců kávy. Atraktivní podívanou pražení kávy na historické pražičce uvidíte u stánku pražírny Henri. Distributoři italské značky kávy Filicori, Mokador, Piazzad´Oro a distributor s čerstvě praženou kávou Penerini předvedou domácí espresso automaty – na kávu zrnkovou, kapsle nebo pody.

  • neděle 6. 10.Den pro rodiny s dětmi v režii Technického muzea v Brně

    V dopoledních hodinách si přijďte hrát a poznávat cestu kávového zrnka z plantáže do šálku, v odpoledních hodinách budete srdečně zváni na program Na kafe s Maryšou, který se bude odehrávat v prostorách barokní kovárny v Těšanech, jedné z externích technických památek Technického muzea v Brně. Na tento program budete dopraveni historickým autobusem ze sbírek muzea.

  • Závěr festivalu patří módě, hudbě a zábavě

    A závěr celotýdenních oslav kávy? V prostorách kulturního centra Stadec se v pondělí 7. října můžete těšit na velmi netradiční a trochu odvážnou módní přehlídku, slosování anketních lístků, které už od září mohou návštěvníci zúčastněných kaváren vhazovat do anketních boxů a vyjádřit se tak k úrovni služeb v jednotlivých podnicích a mimo jiné i na premiéru Caffe kabaretní frašky o věčném sporu o ten jediný a pravý způsob pití kávy.

  • Týden kávy v Moravské galerii v Brně

    Významný partnerem letošního ročníku Týdne kávy se stala Moravská galerie v Brně. V prostorách Místodržitelského paláce bude nejen probíhat trh kávy a soutěž baristů, ale celá akce zde bude i slavnostně odstartována zahajovacím večírkem, jehož součástí bude velmi netradiční kávový flashmob, taneční vystoupení skupiny High edition a swingová tančírna. V galerijních prostorách také bude ve spolupráci s Technickým muzeem instalována výstava s kávovou tematikou.

    Moravská galerie v Brně svou podporou festivalu prakticky uzavře svůj premiérový projekt Otevřeno, přijďte žít do centra! Více k tomu Jan Press, ředitel Moravské galerie v Brně, řekl na tiskové konferenci 17. 9.: „Prvním říjnovým Týdnem kávy Brno 2013 se rozloučíme s projektem Otevřeno, díky němuž jsme otevřeli Místodržitelský palác v centru města veřejnosti, intenzivněji propojili jeho fungování s okolním světem a zejména oslovili veřejnost, která do muzea umění dosud nenašla cestu. Přestože nás tropické teploty v průběhu léta několikrát donutily kvůli ochraně našich sbírek vstupní vrata Místodržitelského paláce uzavřít, projekt se z našeho pohledu povedl. O tom nás přesvědčilo i téměř 30 tisíc návštěvníků, kteří si do dnešního dne našli cestu do budovy Místodržitelství a navštívili stálou expozici, výstavy, doprovodné programy, výtvarné dílny nebo zde strávili jen tak příjemný čas v centru Brna. Celý projekt nás přesvědčil o tom, že má smysl se více otevřít veřejnosti, dokonce nám ukázal některé skryté rezervy uvnitř instituce a odhalil velký potenciál rozvoje kulturní infrastruktury a možnost podpory živého umění ve městě Brně – i to byl jeden z důvodů, proč jsme se rozhodli spolupracovat s Týdnem kávy a celý projekt jím uzavřít.“

    K motivaci pořádat Týden kávy se vyjádřily i dvě ženy z nejpovolanějších – Kateřina Eichlerová, předsedkyně občanského sdružení Kulturárium a spolukoordinátorka Týdne kávy a Lucie Karafiátová, spolukoordinátorka akce:

    Určitě jste už na tuto otázku odpovídaly mnohokrát, ale kde se vzala idea slavit Mezinárodní den kávy týden trvajícím „nadupaným“ programem nejen v kavárnách?

    „Hlavním impulzem, který nás spolu s Katkou Eichlerovou přivedl k pořádání Týdne kávy, bylo zejména naše společné propadnutí kouzlu kávy. Váže se k tomu však i příběh o tom, jak jsme hledaly společný volný termín pro naši společnou oslavu narozenin. Jako jediný volný termín jsme v našich diářích našly termín 1. 10., a proto, že jsme nechtěly jen tak obyčejnou oslavu, vygooglily jsme, že právě tento den je Mezinárodním dnem kávy. Tímto zjištěním šla naše oslava do budoucna naprosto z cesty a pustily jsme se do realizace Týdne kávy.“

    Vidíte nějaký výraznější posun ve vnímání kvality kávy u baristů a majitelů kaváren?

    „Zdá se nám, že akce zájem o kávu v Brně (a nejen v něm) značně rozproudila. Řekly bychom však, že ho rozproudila hlavně u širší veřejnosti, konzumentů kávy. U brněnských kaváren, baristů i jejich majitelů byl zájem o kvalitní přípravu kávy vysoký rozhodně i před vznikem Týdne kávy jako takovým. Brno je za kávovou mekku považováno, a dle nás zcela oprávněně, i za hranicemi města a i mnozí turisté jsou kouzlem brněnské kavárenské tradice zcela okouzleni a rádi se sem také za kávou vrací.“

    Snažíte se svou aktivitou přitáhnout lidi do kavárny, nebo spíš k domácímu mlýnku?

    „Na to se nedá snadno odpovědět. Snažíme se hlavně prohlubovat zájem lidí o kávu jako takovou. Má své kouzlo si na dobrou kávu zajít do příjemného podniku, nechat se obsloužit a opečovat, stejně jak je krásné si doma ráno kávu namlet a provonět si jí ráno. Obojí má mnoho do sebe.“

    Vypadáte velmi trénovaně, kolik šálků denně vypijete?

    „3 – 5, ale i den dva bez kávy přežijeme.“

    Každý ročník Týdne kávy je jiný – máte nějakou vnitřní strategii? Postupné posunování hranic? Vloni byla centrem kávového programu Vaňkovka, letos je jím Moravská galerie. Je to náhoda, nebo snaha „vysunout“ kávovou problematiku více do veřejného prostoru?

    „Akce se postupně vyvíjí. První ročník byl hodně zkušební, vůbec jsme v době jeho příprav netušily, do jakých rozměrů se akce rozroste, jak na ni budou lidé reagovat a podobně. V druhém ročníku jsme se snažili akci přiblížit širšímu spektru lidí, proto zvolené frekventované Vaňkovky, letos bude program díky laskavé podpoře Moravské galerie v Brně přímo v historickém centru města, ale přitom tak trochu bokem. Věříme, že bude příjemné nechat se unášet kávovým aroma v trochu odděleném prostoru, který je přímo v centru.“

    Máte zpětnou vazbu od účastníků? Chodí v důsledku osvěty do kaváren víc lidí, mají lepší informace? Naučili se lidé v Brně chodit pro kávu do pražíren a specializovaných obchodů?

    „Letos při přípravách jsme si dělali takový dotazník, odkud se lidé o akci dozvěděli, co se jim na ní nejvíce líbí, ale i co by na ní ještě uvítali a podobně. Výsledky dotazníků nás velice překvapily. Lidé si přáli více workshopů, ale i přednášek či možných rozhovorů s odborníky, což jim letos rozhodně nabídneme.“

    A jak jste na tom vy? Koupily byste kávu v supermarketu?

    „Snad se na nás nikdo nebude zlobit, ale kávu v supermarketu nekupujeme a ani bychom si ji tam nekoupili. V Brně je dostupných hned několik pražíren či prodejen kávy, proč si pro kávu nezajít tam. Když budete chtít kvalitní maso, zajdete si ke kvalitnímu řezníkovi, když budete chtít čerstvé ovoce či zeleninu, zajdete si na trh, proč se v případě kávy chovat jinak? Alespoň tak to vnímáme my. Ale třeba se dá kvalitní kávy sehnat tam, my ale vlastně ani nevíme, jakou kávu supermarkety nabízí, jednak je nenavštěvujeme příliš často, a když už, nemáme ani tendence v nich toto oddělení navštěvovat.“

  • Jak již bylo zmíněno, letos se na pořádání Týdne kávy spolupodílí i Klub znalců kávy. Co je k tomuto kroku vedlo? Kam cílí své osvětové aktivity? Na to odpovídají Jana Krejčová a Tomáš Konečný, zakladatelé této organizace.

    Proč organizujete Týden kávy 2013 v Brně?

    Začátkem roku jsme se začali zajímat o účast na Týdnu kávy. Setkání se zakladatelkami Katkou a Lucií byla velmi příjemná a našli jsme společnou řeč v pohledu na letošní ročník. Když vyvstala možnost organizovat páteční a sobotní kávové trhy a pozvat kávové dodavatele, se kterými jsme tak jako tak v kontaktu, rádi jsme spojili své síly. Pomáháme organizačně s celým konceptem těchto dvou dní, ale i s propagací Týdne kávy na Kávových listech.

    A co je vlastně smyslem vašeho Klubu znalců kávy?

    Baví nás zkoušet nové kávy a užívat si pokaždé jiné chutě. Najít důvody pro založení Klubu bylo proto snadné. Chtěli jsme zjednodušit dostupnost kávy z více pražíren, kupovat jen prověřenou kávu, znát optimální výchozí přípravu kávy pro různé metody. Každý měsíc vzniká Kávový balíček obsahující čerstvou kávu za ceny stejné jako v pražírně. Nemusíte být znalcem, abyste se stali členem.

    Jakou kávu posíláte v Kávových balíčcích?

    Navštěvujeme české a evropské pražírny, pečlivě sledujeme pražení, ochutnáváme nepřeberné množství káv a ty, které nás zaujmou, vybíráme do Kávových balíčků. Je pro nás důležité, aby naši členové dostali kávu vždy správně praženou, čerstvou a s jasným původem.

    Co od vás mohou členové očekávat?

    Svým členům pomáháme s přípravou kávy, školíme je a informujeme. Každou kávu testujeme v naší Kávové laboratoři předtím, než ji svým členům pošleme. U jednotlivých metod tvoříme přesné a jednoduché návody na přípravu kávy. Vše zaznamenáme do Karty kávy, kterou posíláme spolu s kávovým balíčkem. Pro každou metodu přípravy tak členové Klubu znalců kávy ví, jaké množství kávy použít, na jakou hrubost ji namlít, kolik vody je třeba a jak dlouho kávu louhovat. V členské sekci pak mohou o jednotlivých kávách a přípravách diskutovat s ostatními členy Klubu nebo jen čerpat zkušenosti.

    Proč je vaše káva vždy čerstvá?

    Každý měsíc připravíme balíček složený z různých káv od různých pražíren. Typ balíčku si každý volí podle příprav, které obvykle používá. Pak už jen čeká na svou pravidelnou dávku čerstvé kávy. Velkou výhodou je, že kávu nedržíme skladem. Necháváme ji pražit jednou za měsíc a ihned expedujeme přímo domů nebo do práce.

    Kdo se může stát členem?

    Členem Klubu se může stát úplně každý. Ten, kdo cestu ke kávě teprve hledá a hodí se mu informace o kávě samotné, správné hrubosti mletí a doporučené přípravě, i ten, kdo chce s námi objevovat kávy ze světových pražíren. Spolupracujeme taky s kavárnami, které mohou využít našich zkušeností s přípravami a odebírat kávové balíčky pro svou kavárnu.

    Kdy Klub znalců kávy spustíte?

    Klub spustí webové stránky a zahájí svou činnost k 1. říjnu 2013. Jaký jiný den je vhodnější než Mezinárodní den kávy?

    Vydáváte také Kávové listy, o čem jsou?

    Informací o kávě není nikdy dost. Proto vydáváme Kávové listy, ve kterých přinášíme čerstvé zprávy ze světa kávy. Aktuální události, články o přípravě kávy, informace z prestižních zahraničních webů o kávě si můžete přečíst u snídaně, po cestě do práce nebo o pauze. Do Kávových listů přispívají nejen kávoví blogeři, ale také odborníci – baristé, pražiči kávy, majitelé prémiových kaváren nebo pražíren.

    Kateřina Eichlerová

    Lucie Karafiátová

  • Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.