Jihlavská knihovna hostí v dubnu Výstavu školních časopisů a literárních sborníků

  • Od 1. 4. 2011 do 29. 4. 2011 mohou návštěvníci Městské knihovny Jihlava navštívit putovní Výstavu školních časopisů a literárních sborníků, které vytvořili žáci z mimopražských základních škol.

    Výstava prezentuje výsledky soutěží Náš časopis 2010 a Nadílka našich dílek 2010, které občanské sdružení Abeceda uspořádalo v loňském roce. Na osmi výstavních panelech můžete zhlédnout ukázky z vítězných časopisů a sborníků. Kromě toho se dozvíte, jak by měl vypadat kvalitní školní časopis a kvalitní školní literární sborník. Jeden z panelů seznamuje návštěvníky se čtenářskými strategiemi, tedy postupy, které nám pomáhají porozumět čtenému textu. Pořadatelé rovněž připravili pracovní listy, které si budou moci dětští návštěvníci vyplnit přímo na místě, doma s rodiči nebo ve škole s učitelem a spolužáky.

    Součástí doprovodných akcí k výstavě bude debata s šéfredaktorem Jihlavských listů Petrem Klukanem. Zúčastní se jí žáci ZŠ Velký Beranov, kde vychází školní časopis Pijavice do lavice a žáci ZŠ Jihlava, Demlova 32, kteří vydávají časopis Všímálek. Debata proběhne v pátek 8. 4. 2011 od 11 hodin v přednáškovém sále knihovny.

    Výstava i debata jsou součástí projektu Čtenářská gramotnost a projektové vyučování. Tento projekt byl podpořen z prostředků Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR.

    Srdečně zveme všechny děti i dospělé, aby se přišli potěšit a inspirovat ukázkami časopisů a sborníků žáků z mimopražských základních škol.

    Výstava postupně objede knihovny ve všech krajích ČR. Do Jihlavy se přesunula z Olomouce a v květnu se přemístí do Českého Krumlova.

    Ladislava Whitcroft

  • Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.