Založení studentského přípravného výboru k demonstraci 17. listopadu 2007

Studenti osmi vysokých a středních škol založili 16. října studentský přípravný výbor k uspořádání demonstrace za demokracii 17. listopadu 2007.

Chceme upozornit na současný hrubě neuspokojivý stav demokracie v České republice, kdy se zapojení občanů do rozhodování o otázkách, jež se jich týkají, redukuje na případné využití volebního práva. Jsme hluboce znepokojeni tím, že stále nebyl schválen zákon o obecném referendu, který považujeme za jeden ze základních pilířů demokracie. Rozhodli jsem se na tento stav upozorňovat.

Jedním z případů, v nichž dochází k naprostému nerespektování principů demokracie, je otázka případného vybudování radarové základny USA na našem území. Jednání o této zásadní otázce probíhala již několik let před posledními parlamentními volbami, ale veřejnost o nich nebyla informována. Je proto naprosto nepřípustné, aby rozhodnutí bylo ponecháno parlamentu. Rozhodnout musí sami občané v referendu.

Naším cílem je rozvíjet diskuzi o těchto otázkách mezi studenty, na akademické půdě. Studenti mohou hrát velmi podstatnou roli ve společnosti. Chceme se přihlásit k naší odpovědnosti za veřejné záležitosti, kterou jako občané neseme.

17. listopad se stal falešným symbolem vítězství demokracie. Pro nás je symbolem boje za skutečnou demokracii, který ještě neskončil.

V nejbližší době budou aktivity studentského výboru směřovat k informování studentů vysokých a středních škol o těchto aktivitách a ke konkrétním přípravným krokům demonstrace.

za studentský přípravný výbor

Jana Glivická, glivicka@seznam.cz, FF UK

Lukáš Kantor, lukaskantor@centrum.cz, FSV UK

Petr Pick, uteri@seznam.cz, ČVUT

8 thoughts on “Založení studentského přípravného výboru k demonstraci 17. listopadu 2007

  1. :-))))))) Jako fór dobrý. Nebo si vážně myslíte, že si nějakej stát nechá mluvit do obranný politiky? Cítíte se opravdu natolik fundovaný, že posuzujete potřebu radaru USA na našem úzení??? Budete sestřelovat případný Korejský rakety prakem?:-)))

  2. Zajímalo by mě, co znamená věta: “Naším cílem je rozvíjet diskuzi o těchto otázkách mezi studenty, na akademické půdě.” Jde o diskuzi nad tím, jak odpovědět na otázku, zda na některé otázky odpovídat referendem, nebo o otázku zda má být provozován na českém území vojenský radar, anebo jde jen o přesvědčovací akci o škodlivosti radaru?

  3. To Ješťer: Jako fór dobrý. Nebo si vážně myslíš, že si lidé nechají zde postavit v době míru cizí vojenskou základnu? Pokud tě ohrožuje Korea tak se běž léčit trpíš zřejmě stihomamem. Jako občan si zde nepřeji ani Rusáky ani Amíky ani Číňany.

  4. Nevím proč demonstrace , nerozumím tomu. Chápal bych to tehdy , kdyby byl důvod např. devastace ještě budující a neexistující demokracie , kterou předvádí každou hodinu strany v parlamentu. Naše “jako demokracie” je totiž demokracie postavená na stranách a to je naprosto špatné! Občané u nás nemají žádná práva , unikají informace z vyšetřovacích spisů , praktikují se nedovolené odposlechy , špíclování kamerami , dodnes se nevypořádaly restituce , nevypořádali jsme se s rokem 1948 kde se staly největší křivdy. Toto všechno je devastace neexistující budované demokracie u nás. Na obecné referendum jsme u nás ještě nedospěli a už vůbec nechápu co mají lidé diskutovat o obraně státu v podobě umístění radaru. Je to vysoce fundovaná a odborná otázka s množstvím superutajovanými skutečnostmi , o čem chcete diskutovat když o tom nic nevíte , nechápu to. Když chcete demonstrovat , tak za to , jak Vás smetli , umlčeli , ideály roku 1989 až 1992 se vytratily a zase vládne nezájem! Politika u nás není , je to politikaření a kupčení s náma se všemi, zde bych viděl smysl demontrace , jinak jeto plácnutí do vody a pro srandu.

  5. pro “někdo”No a není tohle všechno, co jsi zde popsal, důvod k demonstraci?

  6. Máš velmi dobrý postřeh Nováku-Chlumče , ale nějak Ti uniklo , že ve výzvě se to nedočteš.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.