AZ-kvíz Speciál, soutěž pro nejlepší

  • Až sto tisíc korun může vyhrát vítěz AZ-kvízu Speciál. Soutěže, v níž se utkají nejlepší soutěžící, tedy pětinásobní finalisté oblíbeného televizního AZ-kvízu. Nový pořad bude k vidění na ČT1 vždy v pátek v 16:30. První díl diváci uvidí 17. února 2012. Speciál, stejně jako ostatní díly AZ-kvízu, vyrábí Televizní studio Brno České televize. Režie Ladislav Cmíral.

    AZ-kvíz patří k nejúspěšnějším vědomostním soutěžním pořadům České televize. První díl se na televizní obrazovce objevil 2. ledna 1997. V současné době ho vysílá ČT1 každý všední den v 16:30. Každý pátek od d 17. února pozvou moderátoři Eva Machourková a Aleš Zbořil k jeho speciálnímu vydání. Setkají se v něm nejúspěšnější soutěžící, tedy pětinásobní finalisté a majitelé trička s logem AZ-kvízu.

    „Čtyři soutěžící se utkají ve dvou semifinálových kolech a ve finále,“ představuje pravidla pořadu dramaturgyně Jaroslava Pešková. „Vítěz finále tohoto speciálního dílu nepostupuje k bankomatu, jako v běžném AZ-kvízu, ale do Grand finále, ve kterém může vyhrát až sto tisíc korun,“ dodává. Na rozdíl od ostatních dílů diváci v úvodu uvidí rozlosování šampiónů. Stopáž speciálu je 30 minut.

    „V Grand finále mají soutěžící před sebou hrací pole, trojúhelník, s 28 políčky označenými písmeny s čísly, pod kterými se ukrývají otázky,“ odkrývá pravidla hry Jaroslava Pešková. „Číslo u písmene označuje finanční částku, o kterou se hraje. Například B2 rovná se dva tisíce korun,“ upřesňuje. Otázky v Grand finále jsou bez nápovědy, soutěžící nemá možnost opravy. Za správnou odpověď je částka připsána, za špatnou se odečítá. Políčko se zabarví dočerna a zablokuje se. Soutěžící volí maximálně 10 políček. Pokud se mu správně zodpovězenými otázkami podaří propojit i všechny tři strany trojúhelníku, získává navíc prémii 50 tisíc Kč. Pokud se mu to nepodaří, odchází jen s částkou, kterou si nahrál. Soutěžící v Grand finále přitom nemusí využít všech deseti herních polí. Hru však může soutěžící ukončit nejdříve v okamžiku propojení tří stran trojúhelníkového herního pole. Vítěz už nepostupuje do dalšího dílu. Poražení semifinalisté i finalista obdrží věcnou cenu. Poražený finalista dostává skleněnou AZ-kvízovou tužku.

    První čtyři díly AZ-kvízu Speciál moderuje Eva Machourková, v dalších pokračováních se bude pravidelně střídat s kolegou Alešem Zbořilem.

    Pětinásobní finalisté se mohou hlásit e-mailem na adresu: azkvizspecial@ceskatelevize.cz nebo na adresu: AZ-kvíz Speciál, Česká televize, Televizní studio Brno, Běhounská 18, 658 88 Brno. Do přihlášky musí uvést své jméno a příjmení, úplnou poštovní adresu, telefonická spojení a rok získání AZ-kvízového trička.

    Hana Orošová, tisková mluvčí TS Brno

    Foto: Radomír Řezáč

    Na snímcích moderátorka Eva Machourková s režisérem pořadu Ladislavem Cmíralem a moderátor Aleš Zbořil.

  • Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.