Warning: sprintf(): Too few arguments in /www/doc/www.informacezbrna.cz/www/wp-content/themes/covernews/lib/breadcrumb-trail/inc/breadcrumbs.php on line 254

Evropský den logopedie – 6. březen

  • Řeč je nejdokonalejší lidská schopnost
  • Evropský den logopedie na téma Komunikace a koktavost podporuje v Brně zařízení věnující se poruchám komunikace a hybnosti spolu s odborníky na logopedii a sociální služby.

    Evropský den logopedie je každoročně vyhlášen Stálou styčnou komisí logopedů Evropské unie, CPLOL (Comité Permanent de Liaison des Orthophonistes / Logopèdes de l”Union Européenne).

    Oslavy dne logopedie využívají terapeuti především k edukaci odborné i laické veřejnosti. V roce 2012 se v logopedii věnujeme tématu Komunikace a koktavost. K šíření osvěty se hlásí i Soukromá klinika LOGO a Občanské sdružení LOGO, které pomáhají lidem s poruchami komunikace. Na klinice je využíváno komplexního přístupu tak, že na jednom místě a v jednom čase na klienta účelně působí složky léčebné, reedukační a rehabilitační.

    V rámci Evropského dne logopedie a šíření osvěty nabízí Soukromá klinika LOGO a Občanské sdružení LOGO možnost pro širokou veřejnost, že každý občan ČR může bezplatně položit dotaz týkající se logopedie a sociálních služeb přes kontaktní formulář na webových stránkách kliniky http://www.moje-klinika.cz/online-poradna. Na zadaný e-mail mu pak dojde odpověď od našeho odborníka.

    Řeč je nejdokonalejší lidská schopnost. Je nutné o ni pečovat již od útlého věku, ale pomyslnou flintu do žita nemusí házet ani dospělí. S pomocí řeči se dorozumíváme, vzděláváme a zařazujeme do společnosti. Její vývoj však neprobíhá vždy optimálně. Zvláště u malých dětí bývají poruchy řeči častější, to ale neznamená, že pomoc s komunikací nepotřebují i dospělí. Podle statistik postihují poruchy komunikace až 15 procent populace. Vadou řeči trpí téměř každé čtvrté dítě. Přes pět procent osob se potýká s poruchou plynulosti řeči.

    O schopnost mluvit jako dříve připraví spoustu lidí také prodělání cévní mozkové příhody nebo úrazy hlavy. Pokud vzniknou poruchy komunikace, omezují člověka ve všech společenských vztazích.

    CPLOL je organizace, která vznikla dne 6. 3. 1988 a sdružuje více než 60 000 profesionálů z 31 profesních organizací. Jedná se o nestátní organizaci, jejímž cílem je harmonizovat logopedickou profesi na evropské úrovni. Od roku 2004 je řádným členem CPLOL i Asociace klinických logopedů ČR (AKL ČR).

    Jakub Ostrý

    Michal Kubeš

  • Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.