Grand Restaurant Festival proběhne ve 12 krajích České republiky
Pečený úhoř s raviolami z červené řepy a vinagrette z lískových oříšků, hovězí líčka se smržovou omáčkou – pozvolna 12 hodin brasírovaná v silné omáčce, podávaná v srdíčku pyré z fialových brambor a celeru, jelení svíčková servírovaná spolu se smetanovou omáčkou, doplněná karlovarským knedlíkem s dýňovými jádry a čerstvými brusinkami… Malá ukázka z festivalového menu, které si připravily podniky pro III. ročník Grand Restaurant Festivalu.
Účastní se 12 krajů České republiky: Praha, Středočeský, Jihočeský, Plzeňský, Karlovarský, Liberecký, Pardubický, Vysočina, Jihomoravský, Olomoucký, Moravsko-slezský, Zlínský
Hlavním partnerem pro letošní rok se stala agentura CzechTourism. Cílem dramaturgie festivalu je podpořit kvalitní českou gastronomii, která je smyslem projektu Czech Specials aneb Ochutnejte Českou republiku. Společně budeme klást důraz na tradiční receptury s využitím lokálních a sezonních surovin. Restaurace budou mít v rámci festivalu za úkol uvařit tři pokrmy – jídlo od maminky, specialitu šéfkuchaře a Czech Specials v podobě regionální speciality.
Grand Restaurant Festival nabízí kromě nejlepších pokrmů hlavně zážitek z interiéru, atmosféry a servisu festivalových restaurací. „V letošním roce vzniklo několik gastronomických festivalů… My ale klademe stále důraz na dramaturgii, proto se účastní akce jen prověřené restaurace z celostátní ankety Maurerův výběr. Grand Restaurant Festival umožňuje komukoliv, kdo má zájem o kvalitní gastronomii, aby navštívil nejlepší a zároveň leckdy dražší podniky této země – ovšem za symbolické ceny,“ vysvětluje vydavatel publikace Maurerův výběr Grand Restaurant a zakladatel Grand Restaurant Festivalu Pavel Maurer.
A jaké jsou novinky? „Na minulém ročníku jsme zaznamenali velký zájem o gastronomickou zážitkovou výpravu tzv. Mňam Bus. Letos se bude jezdit v sobotu i v neděli a hosté si budou moc vybrat celkem ze čtyř tras. Každá trasa nabízí tři restaurace, šest pokrmů a setkání s TOP šéfkuchaři. Poprvé vyjedeme také po republice, vypravíme jeden Mňam Bus z Prahy do Plzně. Hlavní novinka pro letošní ročník je Mňam vlak. Pojedeme z Prahy do Olomouce. Ve vlaku hosté ochutnají menu Nové gastronomie společnosti JLV, které speciálně připraví šéfkuchař Jaroslav Sapík a který bude i po celou dobu přítomen. V Olomouci navštívíme opět tři restaurace a v každé ochutnáme dva chody,“ vysvětluje tisková mluvčí festivalu Dominika Vrkotová.
K tomu, abyste se mohli zúčastnit Grand Restaurant Festivalu, musíte mít zakoupenu festivalovou ochutnávku ve vámi vybrané restauraci na příslušný den a čas. Prodej od 1. 12. 2011 na www.grandrestaurantfestival.cz. Ochutnávky jsou v rozmezí od 200 do 600 Kč. Vybírat můžete z mnoha variant. Připraveny jsou opět speciální dárkové poukazy.
Festivalové restaurace v Brně:
Dominika Vrkotová