Jedno světlo – výstava fotografií Jindřicha Štreita a keramických kachlů

  • Jediná spravedlnost na světě je ta, že slunce svítí pro všechny stejně – moto společné výstavy fotografií Jindřicha Štreita a keramických kachlů mentálně postižených. Výstava Jedno světlo potrvá v Galerii Lužánky do 23. listopadu 2011. Na vernisáži vystoupil patron projektu Jan Budař s Romanem Jedličkou a Cirkus Legrando předvedl ohňovou show.

    Ve Středisku volného času – Lužánky, na Lidické ulici v Brně probíhá výstava Jedno světlo. Jsou zde prezentovány velkoformátové fotografie Jindřicha Štreita a rozměrné keramické kachle, vytvořené lidmi s mentálním postižením.

    Celý projekt trval takřka rok a půl. Téměř rok navštěvovali klienti Denního stacionáře GAUDIUM keramické dílny SVČ Lužánky a vytvářeli kachle na téma živly. Jde o vysoce pálenou kameninu. Emocionálně silné fotografie Jindřicha Štreita působivě doplňují tuto kolekci devíti kachlů. Jde o ojedinělé spojení fotografií s tematikou mentálně postižených osob a výsledků výtvarné tvorby lidmi s mentálním postižením.

    Autor projektu, výuka: Ilona Kulíková

    Spolupráce při přípravě projektu a vedení výuky: Marie Krajná

    Záštitu nad akcí převzal primátor statutárního města Brna Roman Onderka.

    Akce se koná za podpory statutárního města Brna.

    Patronem projektu je Jan Budař.

    Zvláštní poděkování patří Petru Samohýlovi, Petru Šobotníkovi, Ministerstvu kultury, firmě Delikomat, Spolku Josefa Šímy, Chajovně.

    Galerie je otevřena od pondělí do pátku od 8 do 20 hodin.

    Naďa Obrátilová, Výtvarné oddělení SVČ Lužánky

    Foto: Anna Pecková

  • Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.