Komorní večer u příležitosti Mezinárodního dne boje proti násilí na ženách

  • Občanské sdružení Persefona srdečně zve na komorní večer, který se koná u příležitosti Mezinárodního dne boje proti násilí na ženách. Vstup volný.
  • Kdy: 25. listopadu 2011 v 19 hodin
  • Kde: Sál Milosrdných bratři, Vídeňská 7, Brno

    V rámci večera vystoupí režisér Petr Baran s dokumentem Vyznání (2010) a pěvecký sbor Mladost se spirituály, staročeskými písněmi a dalšími skladbami různých období.

    Večer se koná pod záštitou PhDr. Jiřího Altmana, radního Jihomoravského kraje.

    Dokument režiséra Petra Barana Vyznání (2010) – je autorovým téměř osobním vyznáním obdivu a lásky k vlastním rodičům.

    O autorovi: filmuje od roku 1994, soutěží se zúčastňuje od roku 1997. Vytvořil přes 80 dokumentů, z nichž většina byla oceněna na přehlídkách neprofesionálního filmu v České republice i v zahraničí. Mnohokrát získal 1. cenu v nejvyšší celostátní soutěži Český lvíček. V roce 2008 získal na Maltě Stříbrného rytíře. Jeho dokumenty jsou promítány na Mezinárodním festivalu AFO Olomouc, TSTT Uherské Hradiště, kde získal třikrát hlavní cenu. Česká televize vysílala 14 autorských dokumentů, TV NOE 12 dokumentů Petra Barana.

    Pěvecké těleso Mladost nejprve existovalo jako dětský sbor. V roce 1956 jej založil dirigent PhDr. Jaroslav Dostalík a pod jeho vedením se vypracovalo mezi evropskou špičku. Mladost sklidila nejedno prvenství na domácích i mezinárodních pěveckých festivalech. Po nedobrovolném odchodu Jaroslava Dostalíka sbor existoval pod vedením několika dirigentů ještě po dobu sedmi let, do roku 1978.

    Od roku 1996 se po mnoha letech začali scházet bývalí členové dětského sboru, aby navázali na dřívější pěveckou činnost. Sbor si nechal svůj původní název i původního dirigenta. Jeho složení však bylo smíšené. Obnovená Mladost uskutečnila od roku 1996 až doposud mnoho koncertů nejen u nás, ale i v zahraničí.

    Vedení sboru předal Jaroslav Dostalík postupně mladým dirigentům – studentům a poté absolventům brněnské JAMU. V současné době vede sbor Jarmila Jalůvková. Během jejího působení se Mladost přetransformovala pro nedostatek mužských hlasů na ženský sbor. Těleso má 31 stálých členek.

    Mezinárodní den boje proti násilí na ženách – Valné shromáždění OSN ustanovilo 25. listopad v roce 1999 jako celosvětový den proti násilí na ženách. Současně Valné shromáždění OSN vyzvalo všechny vlády jednotlivých zemí, mezinárodní organizace i jednotlivé neziskové organizace, aby se v tento den pořádaly akce zaměřené na zvýšení povědomí o tomto problému. Ovšem historie myšlenky Mezinárodního dne proti násilí na ženách je mnohem starší. Je to den, kdy byly v roce 1960 zavražděny aktivistky za práva žen sestry Patricie, Minerva a Marie Teresa Mirabalovi. Stalo se tak na pokyn dominikánského diktátora Rafaela Trujilla právě 25. listopadu roku 1960. Tento den si ženské organizace neoficiálně připomínají již od roku 1981.

    V rámci programu Vás budeme informovat o činnosti občanského sdružení Persefona. Více o problematice domácího násilí, sexuálního zneužívání a znásilnění, ale také o terapiích osob, které mají problémy se zvládáním vlastní agrese, se můžete dozvědět na informačním stánku v rámci akce anebo na internetových stránkách sdružení..

    Renata Plchová

    Foto: archiv Persefony

  • Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.