Kuky se vrací… na Špilberk

  • Muzeum města Brna pořádá letos již desátou vánoční výstavu, která je tradičně věnována dětskému divákovi. Tentokrát naše pozvání přijali filmový režisér Jan Svěrák a brněnský výtvarník Jakub Dvorský. Společně se setkali nad projektem filmu Kuky se vrací, ve kterém se podařilo netradičně kombinovat hraný a animovaný příběh plný fantazie, akčních scén a vtipných dialogů. Příběh malého růžového medvídka Kukyho znají děti i dospělí, ať už z filmové či knižní podoby.
  • Muzeum města Brna, západní křídlo Špilberku, II. patro
  • kurátorka výstavy: Jana Svobodová
  • Doba konání: 10. 11. 2011 – 29. 1. 2012
  • Otevírací doba: Po – Ne 9.00 – 17.00 hodin
  • Nad výstavou převzala záštitu náměstkyně primátora statutárního města Brna Jana Bohuňovská

    Premiéra tohoto filmu, k němuž Jan Svěrák napsal scénář a jehož výtvarníkem byl Jakub Dvorský, se uskutečnila 20. května 2010. A že se film opravdu povedl, dokládá získání prestižní ceny Český lev 2010 hned ve třech kategoriích (střih, zvuk, nejlepší hudba) i Křišťálový globus z Karlovarského filmového festivalu.

    Nyní se budete moci podívat na návrhy, které předcházely zhotovování loutek a srovnávat je s následnou realizací. Výtvarnou podobu jim vtiskl Jakub Dvorský – nejenom hlavnímu představiteli Kukymu, ale i dalším loutkám, které s medvídkem prožívají velká dobrodružství (kapitán von Hergot, Anuška, Plazivec, Dubánek, Vodák, Pytlík, Mechomir či Bublina). Vedle těchto návrhů a rovněž filmových ukázek představuje výstava také originály filmových postaviček-loutek, prostorových instalací, aut a dalších vybraných filmových dekorací. Speciálním kukátkem budou mít diváci možnost nahlédnout do pohádkové atmosféry mikrosvěta uprostřed lesa plného mechu a roztodivných kořenů.

    Druhá část výstavy je zaměřena na další oblast výtvarné práce Jakuba Dvorského, který se již delší dobu věnuje kresleným návrhům k počítačovým hrám. Jeho prvním experimentem byla počítačová hra Samorost, která byla publikovaná na webu. Pro tvorbu počítačových her však byly potřebné další profese, a proto založil Jakub Dvorský v roce 2003 studio Amanita Design. Díky spolupráci s dalšími členy přibylo zanedlouho druhé pokračování hry Samorost2. Dnes jsou členy rozšířeného týmu studia: vedle výtvarníka a designéra Jakuba Dvorského hlavní animátor Václav Blin, hudebníka Tomáš „Floex“ Dvořák, zvukař Tomáš „Pif“ Dvořák, programátor David Oliva, výtvarník Adolf Lachman a druhý animátor Jaromír Plachý. Světově úspěšnou se stala za nedlouhého působení studia logická hra Machinarium, která byla přijata hráči s nadšením a která získala několik mezinárodních ocenění. Návrhy k této hře i k dalším (Questionaut, Na tu svatbu, Osada) tak nechají diváky nahlédnout do příprav a zákulisí jejich tvorby. Sami si pak můžete některé počítačové hry na výstavě zahrát – překvapením budou ukázky z připravované hry Botanicula.

    A na závěr si všichni hraví – malí i velcí – nenechte ujít projížďku v Hergotmobilu a v dětské dílně možnost namalovat svůj vlastní nápad na počítačovou hru.

    Pro děti a školní skupiny k výstavě je připraven doprovodný program:

  • Kuky na Špilberku

    Výtvarná dílna s Kukym, kapitánem von Hergotem, Anuškou a dalšími postavičkami.

    Vhodné pro mateřské a základní školy, včetně speciálních.

    Informace a objednávky: Barbora Svátková, e-mail: svatkova@spilberk.cz, tel.: 542 123 635

    Michaela Budíková

  • Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.