Neonacistický pochod je nutné zastavit, říkají osobnosti

  • Čím dál více osobností veřejného života podporuje nenásilnou blokádu neonacistického pochodu 1. května v Brně. Tu připravuje nezávislá iniciativa Brno blokuje, která vyzývá lidi, aby přišli do ulice Cejl. Tudy má totiž neonacistický průvod proniknout do čtvrti obývané Romy, Romkami a lidmi z dalších menšin.

    Osobnosti vyjadřují ohroženým obyvatelům a obyvatelkám účast a upozorňují na to, že šíření nenávisti a strachu nelze přihlížet.

    Herec a moderátor Jan Kraus, politolog Jiří Pehe, filozof Erazim Kohák, brněnští herci Jiří Kniha a Jiří Vyorálek, herečka Simona Babčáková, teolog Ivan Štampach, či mistr světa v thajském boxu Jan Müller – všichni jen pár dní po zveřejnění podpořili nenásilnou blokádu neonacistického pochodu Brnem, který je plánován na letošního 1. května.

    „Jako každý normální a jen trochu vzdělaný člověk vím, že rasismus je základem nejhoršího lidského počínání. Dějiny to dokazují jednoznačně. Čím více nás bude dávat najevo, že jsme připraveni si svoji svobodu, stejně jako nevinné spoluobčany hlídat, tím menší je riziko, že náckové něco provedou. Děkuji Vám za Vaši iniciativu a plně ji podporuji. V duchu jsem s Vámi,“ napsal herec a moderátor Jan Kraus.

    „Rozhodně podporuji aktivity iniciativ, které se snaží nenásilným způsobem bránit růstu extremistických a neonacistických tendencí v české společnosti. I proto přeji iniciativě Brno blokuje hodně úspěchů a děkuji iniciátorům za jejich občanskou odvahu,“ zdůvodnil svůj postoj Jiří Pehe, politolog a ředitel New York University v Praze.

    „Iniciativu Brno blokuje podporuji, protože si myslím, že je třeba dát najevo, že určité radikálně dogmatické a agresivní postoje společnost nemůže tolerovat,“ vzkázala do Brna herečka Simona Babčáková.

    Jan Müller, mistr světa v thajském boxu v supertěžké váze, k blokádě řekl: „Myslím si, že jasné a důrazné odmítnutí všech projevů rasismu a xenofobie, ať už se ukrývají za cokoli, je povinností každého člověka, který si uvědomuje, jaké věci mohou z těchto nenávistných ideologií vzejít. Nenásilná blokáda průvodu je podle mého názoru adekvátním vyjádřením odmítavého postoje k propagaci xenofobních a rasistických myšlenek a hodlám ji podpořit.“

    „Ve věku strachu a nenávisti je naší jedinou ochranou solidarita. Ohrožení svobody a lidské důstojnosti kohokoliv z nás ohrožuje nejen nás všechny, nýbrž také tuto zemi jako místo soužití ve svobodě, úctě a dobré vůli. Z dálky děkuji Brnu, že blokuje,“ podpořil z Prahy nenásilnou blokádu filozof Erazim Kohák.

    Brno blokuje považuje neonacistický pochod čtvrtí, kde bydlí romské rodiny za symbol. Symbol toho, že 66 let po skončení druhé světové války a dva roky poté, co se neonacisté pokusili upálit romskou rodinu ve Vítkově, se společnost nedokáže s hrozbou šíření strachu, nenávisti a násilí vyrovnat. Pokud se nerušeně projdou za skandování rasistických hesel brněnskými ulicemi na trase Koliště – Cejl – Milady Horákové, dodá jim to nejen pocit, že ulice jsou jejich, ale i sebevědomí k dalším útokům.

    Mluvčí iniciativy Brno blokuje: Jiří Koželouh, Irena Košíčková, Petr Porteš

  • Nenásilnou akci Brno blokuje organizují dobrovolníci a dobrovolnice různých názorů z různého prostředí a různého věku. Náklady akce financují z vlastních zdrojů. Nenásilná blokáda neonacistického pochodu není organizována žádnou politickou stranou či hnutím a nemá za cíl jakoukoliv politickou stranu či hnutí propagovat.
  • Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.