Novináři a novinářky proti neonacistickému pochodu v Brně

  • Nenásilnou blokádu neonacistického pochodu 1. května v Brně podpořila v těchto dnech i řada českých novinářů a novinářek. Podpůrných vzkazů organizátorům a organizátorkám z iniciativy Brno blokuje neustále přibývá. Iniciativa dále pozvala do Brna i desítky zahraničních médií.

    Nenásilná blokáda neonacistického pochodu a iniciativa Brno blokuje získávají sympatie českých novinářů a novinářek. Svoji podporu vyjádřili například: komentátor, laureát ceny Františka Peroutky a vedoucí domácího zpravodajství České televize Jindřich Šídlo, publicistka Petra Procházková, redaktorka Českého rozhlasu, spisovatelka a cestovatelka Pavla Jazairiová, novináři týdeníku Respekt Erik Tabery, Marek Švehla a Jan Brabec, šéfredaktor Deníku Referendum Jakub Patočka, dokumentarista Vít Janeček nebo fotograf a držitel prestižní ceny Czech Press Foto Stanislav Krupař.

    Petra Procházková, publicistka a novinářka, napsala: „Každé snaze vyprovokovat násilí, nenávist a xenofobii je nezbytné se alespoň pokusit postavit. A to metodami nenásilnými, řekněme ghándíovskými.“

    „Nechci, aby ulicemi našich měst pochodovali neonacisté a mou podporu má každý, kdo se jim za cenu rizika vlastního zdraví postaví,” vzkázal do Brna novinář Jindřich Šídlo.

    „Platí známé pořekadlo, že řetěz je tak silný, jako jeho nejslabší článek. Je v našem zájmu ochránit ty nejslabší, neboť jejich případná újma jen předznamená tu naši. Takže mysleme i na sebe a postavme se neonacistům,” vyjádřil podporu Erik Tabery, šéfredaktor týdeníku Respekt.

    Organizátoři a organizátorky Brno blokuje zvou na 1. května také zahraniční média. „Odeslali jsme desítky pozvánek zejména německým a rakouským médiím. Ale také zahraničním redaktorům a redaktorkám mezinárodně známých deníků a tiskových agentur akreditovaných v České republice. Očekáváme, že po nedávných událostech při neonacistických pochodech budou mít zahraniční média zájem monitorovat práci brněnských úřadů a policie,“ říká Jiří Koželouh, jeden z mluvčích iniciativy Brno blokuje.

    Neonacistické skupiny si letos k propagaci své ideologie a k pochodu záměrně vybraly trasu, která vede přes čtvrť, kde bydlí většina brněnských Romů, Romek a lidí z dalších menšin. „Chtějí zastrašovat. Neonacistický pochod čtvrtí, kde bydlí romské rodiny, je symbol. Symbol toho, že 66 let po skončení druhé světové války a dva roky poté, co se neonacisté pokusili upálit romskou rodinu ve Vítkově, se společnost nedokáže s hrozbou šíření strachu, nenávisti a násilí vyrovnat,“ řekla Irena Košíčková, mluvčí iniciativy Brno blokuje.

    „Pokud se neonacisté nerušeně projdou za skandování rasistických hesel brněnskými ulicemi na trase Koliště – Cejl – Milady Horákové, dodá jim to nejen pocit, že ulice jsou jejich, ale i sebevědomí k dalším útokům. Proto je potřeba pochod nenásilně zablokovat,“ dodává Petr Porteš, další mluvčí iniciativy.

    Mluvčí iniciativy Brno blokuje: Jiří Koželouh, Irena Košíčková, Petr Porteš

    Nenásilnou akci Brno blokuje organizují dobrovolníci a dobrovolnice různých názorů z různého prostředí a různého věku. Náklady akce financují z vlastních zdrojů. Nenásilná blokáda neonacistického pochodu není organizována žádnou politickou stranou či hnutím a nemá za cíl jakoukoliv politickou stranu či hnutí propagovat.

  • Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.