Ochutnejte přírodu. Ale ne z krabice…
Příroda je v létě ke všem přeštědrá. Každou chvíli něco na keři u cesty, na stromě v sadu, na
rostlince kdesi u země uzraje. Jíst se to dá syrové, nebo upravené. Receptů je nepřeberně – to asi každý
ví. Třeba děláme z komára velblouda, ale zkoušeli jste někdy povařit čerstvě utržené višně? Pakliže vás to
zajímá, čtěte dále. V opačném případě klikněte myší jinam…
Takže: utržené višně – na jednu konvici takový malý plechový hrníček, to znamená plná hrst, to bohatě
stačí – hodíme sakum prdum i s peckama (tedy jen bez listí), do vody. Vaříme, necháme projít varem. My jsme
to pak nechali asi na půl hodiny stát, až to celé vychladlo.
Po odkrytí nás překvapila sytá a rudá barva připraveného moku. Ten jsme řádně ocukrovali – asi
tři lžičky cukru na šálek. Nikdy jsme nic chutnějšího nepili. Ani ty nejdražší višňové džusy z krabic se tomu
nápoji svou chutí ani z dálky nepřiblížili. Léto budiž pochváleno. Navíc si myslíme, že podobný nápoj se dá
připravit z jakéhokoliv ovoce.
Řadu podobných receptů najdete na stránce Ňamky a blafy.
FOTO: Vesna
Tak jsem si to dal, natrhal dnes odpoledne pár hrstí ostružin (ty co rostou za maringotkou..), povařil s Dobrou vodou cukrem Filicori Zecchinni a čekám. Chladím.
Tak co? Povedlo se, residente?
Povedlo. Velmi dobré a navíc dobré reference a různé superlativy od všech, kdo ochutnali. Jak prosté. A zadarmo!