Prezidentští kandidáti: 13 krajů byla chyba

  • Prezidentská debata za účasti starostů se točila kolem venkovských témat. Spravedlivé daně pro venkov, hrozící slučování obcí, dotace, těžební limity, ale i smysluplnost současného krajského zřízení komentovali kandidáti na prezidentský post 4. 12. v pražském hotelu Jalta. Hostitelem bylo Sdružení místních samospráv ČR, jedna z největších starostovských organizací, která bojuje právě za silné venkovské obce a regiony vůbec.

    „Velmi mě těší, že se venkov stal středem pozornosti. Varujeme před hrozbou slučování obcí a neúměrné administrativní zátěže, kterou stát na obce nakládá. Budoucí prezident musí tyto problémy znát a odmítnout jakékoliv ztížení existence obcí,“ myslí si místopředsedkyně SMS ČR Věra Kovářová.

    Z kandidátů přítomní Jiří Dienstbier, Vladimír Dlouhý, Bohuslav Sobotka i Miloš Zeman neskrývali svou náklonnost k venkovu, některými názory přítomné velmi překvapili. Patřily k nim i shodné výtky vůči reformě veřejné správy. „13 krajů je v naší zemi přespříliš,“ slyšeli například od kandidátů starostové. Ti dále zdůraznili, že kraje jsou obcím často vzdáleny a že daleko lépe veřejná správa fungovala v době existence bývalých okresních úřadů. „Bohužel nyní je už pozdě, přitom někteří pánové kandidáti tento systém dokonce budovali,“ posteskl si například Petr Halada, starosta Kamýku nad Vltavou.

    Jednou ze závěrečných otázek, kterou položil starosta Háje u Duchcova Karel Drašner, se týkala prolomení těžebních limitů. Toto ožehavé téma nalezlo silného zastánce v osobě Miloše Zemana, opatrně se k němu přiklonil i Vladimír Dlouhý. Přemysl Sobotka podmiňuje prolomení limitů regionálním kompromisem a Jiří Dienstbier je naopak ostře proti.

    Tomáš Chmela, tajemník SMS ČR

  • Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.