První letošní RozVerky

  • RozVerky Ekologického institutu Veronica z 6. ledna 2012 obsahují informace o novém videospotu Centra Veronica Hostětín nazvaném Je kam jít, o setkáních v Praze, Brně, Ostravě a Českých Budějovicích na téma Podporujme svého sedláka, o seminářích zabývajícími se fakty a fikcí v oblasti globální změny klimatu. Nechybí ani Ekologická poradna online, pozvánky na akce a nabídka pro dobrovolníky.

  • Je kam jít: Nový videospot Centra Veronica Hostětín

    Spot Marty Svobodové a Tomáše Doležala vás neobvyklou formou během 60 vteřin provede krajinou Bílých Karpat i jednotlivými modelovými projekty udržitelného rozvoje. Přijeďte se podívat, co to znamená udržitelný rozvoj v praxi, ne v obrázkových brožurkách Evropské unie ani v černých můrách skeptiků, ale ve skutečnosti.

  • Na rok 2012 pro vás v Hostětíně chystáme dva turnusy oblíbené Zelené dovolené (na jaře a na podzim), o Velikonocích a letních prázdninách se mohou rodiče s dětmi veselit na dvou táborových pobytech, nebudou chybět ani žádané workshopy pro ovocnáře a Letní škola ochrany přírody. Začátkem roku zveme na dva semináře o pasivních domech.
  • Podporujme svého sedláka – Praha, Brno, Ostrava, České Budějovice

    Znáte komunitou podporované zemědělství? Na Západě je novou cestou pro rozvoj drobných rodinných farem, které hospodaří s ohledem na přírodu. Pro zemědělce = šance, jak být nezávislý na nestabilním trhu a pěstovat pro lidi ve svém okolí; pro spotřebitele = pravidelný přísun čerstvých potravin z konkrétní farmy. Zemědělci z Anglie a Německa představí, jak to u nich funguje. Zveme vás na setkání: 20. 1. Praha, 21. 1. Brno, 23. 1. České Budějovice, 24. 1. Ostrava.

    Jste z Brna a zajímá vás, jak získat kvalitní potraviny z místní ekofarmy na celou sezonu? Zakládáme první brněnskou skupinu Podporujme svého sedláka.

  • Globální změna klimatu – fakta a fikce: 7. 2. Ostrava, 8. 2. Olomouc

    Začátkem února pořádáme další dva regionální semináře o ochraně klimatu shrnující všechny důležité aspekty problematiky – vědecké poznání, predikce pro území České republiky, českou i mezinárodní politiku, lidské zdraví a praktické návrhy ekologických organizací.
    

  • Ekologická poradna online

    S novým rokem jsme revidovali online přístup k textům Ekologické poradny Veronica publikovaným v časopise Veronica pravidelně od roku 1998. Přejeme velmi inspirativní čtení.

    Zájemcům o tištěnou podobu časopisu – nejen budoucí poradenské články, ale všechny texty související s ochranou přírody a krajiny – doporučujeme si časopis předplatit. Lze to i formou dárkového poukazu.

  • Zveme vás
  • 10. 1.Permakulturní prvky ve veřejných prostorech – Brno – 17–19 hod.

    Znáte principy permakultury a aplikujete je na své zahradě? Přijďte na Setkání přátel přírodních zahrad inspirovat se od zahradní architektky Lucie Komendové. Kromě soukromých zahrad navrhuje i zajímavé veřejné prostory s ohledem na životní prostředí.

  • 12. 1.Seznamte se s Ekoškolou – Hostětín – 9.30–15 hod.

    Seminář pro pedagogy ZŠ a SŠ. Dozvíte se, jak ozelenit vaši školu prostřednictvím sedmi kroků mezinárodního programu Ekoškola.

  • 19. 1.Národní parky střední a jižní Sumatry (aneb jak nedělat expedici) – Brno – 17–19 hod.

    Přednáška Klubu přírodovědeckého v Brně a Regionálního sdružení ČSOP s entomologem Moravského zemského muzea Lubošem Dembickým.

  • 25. 1.Škola ptačího zpěvu aneb Co nám lítá nad hlavami I. – Brno – 17–19 hod.

    Jak poznat ptáky v Brně podle zpěvu? Tentokrát brhlík, kos, drozd, sýkora, strakapoud a poštolka. Zve občanské sdružení Ornix.

  • 26. 1.Přírodní infrastruktura – ÚSES (Zelený čtvrtek) – Brno – 17–19 hod.

    Jak napravit chybné vymezení nadregionálního ÚSES v Zásadách územního rozvoje Jihomoravského kraje? Diskutuje Ludmila Bínová, Eliška Zímová, Josef Glos.

  • 2. 2.Veřejná zeleň a přírodní zahrady – Langenlois (Rakousko) – 9,30–17 hod.

    Konference v rámci česko-rakouského projektu Přírodní zahrady bez hranic určená pracovníkům odborů životního prostředí a rozvoje měst, správcům veřejné zeleně, zahradním architektům a urbanistům i zainteresované veřejnosti. Účast pro přihlášené bezplatná.

  • 9. 2.Pasivní domy – Zlín – od 15.30 hod.

    Chcete vědět, co jsou to pasivní domy a na co se při stavbě zaměřit? Jaké jsou nové trendy ve stavebnictví? Zajímáte se o stavění z přírodních materiálů? Zveme vás na seminář, kde se to můžete dozvědět.

  • Zvou vás jiní
  • 6. 1.–7. 4.Messel on Tour – Moravské zemské muzeum, Brno – 16–19 hod.

    Výstava 125 originálů zkamenělin z německé lokality Messel pod ochranou UNESCO. Vedle savců je věhlasná nálezy ptáků, krokodýlů, hadů, žab i hmyzu. Otevírá okno do historie Země krátce po zániku dinosaurů, kteří na Zemi vyhynuli před 65 miliony let a zanechali volné ekologické niky pro vývoj savců.

  • 7. 1.Ovoce bez chemie – Brno, Rozmarýnek – 14–18 hod.

    Seminář Stanislava Bočka o odrůdách ovoce vhodných pro ekologické pěstování, doporučení sortimentu zajímavých starých a nových odrůd, ochutnávka vybraných odrůd.

  • 17.–20. 1.Kurz navrhování pasivních domů – Dubňany – 16–19 hod.
  • 21. 1.Zvířata v zahradě – Brno, Rozmarýnek – 14-18 hod.

    Seminář Heleny Vlašínové a Vandy Křivánkové o významu a využití volně žijících a domácích zvířat na pozemku, zkušenostech s chovem hospodářských zvířat a vytváření stanovišť pro zvířecí pomocníky.

  • 1.–5. 2.Otevřený prostor: Mít či sdílet? – Oldřichov v Hájích (Jizerské hory)

    Trast pro ekonomiku a společnost zve na seminář ve stylu open space/otevřený prostor o alternativách privátního vlastnictví: družstevní, komunitní, obecní, státní, neziskové? Cena 1800–2800 Kč (dle vašich možností). Kontakt: Lenka Parkánová 776 110 994. Přihlaste se do 17. 1. na openspace@thinktank.cz.

  • Hledáme dobrovolníky

    Pomoc při přípravě happeningu Hodina Země 2012

    Pomozte nám s přípravou v Brně či ve vašem městě nebo obci! Globální kampaň, při které města, firmy a jednotlivci na hodinu zhasínají svá světla, aby ukázali svou podporu ochraně klimatu. Kontaktujte Jana Labohého na honza@veronica.cz.

  • Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.