Skvělá budoucnost Catherine Cussetové

  • Francouzská spisovatelka Catherine Cussetová pokřtila ve středu 16. března spolu s herečkou Chantal Poullain knihu Skvělá budoucnost, kterou v překladu Śárky Belisové vydává Nakladatelství Jota. Ve Francii za knihu autorka získala prestižní Goncourtovu cenu.

    Autogramiáda v Literární kavárně knihkupectví Academia zahájila 17. ročník festivalu Bonjour Brno, který potrvá do 15. dubna.

    V knize, v níž se zajímavou formou prolíná minulost se současností, se jakoby ironií osudu opakuje situace – syn se ožení s někým, koho jeho matka nedokáže přijmout, stejně jako kdysi její rodiče jejího manžela.

    Hlavní linii románu tvoří nesnadná cesta matky k přijetí snachy a smíření s vlastním dítětem. Právě to činí – vedle nahlédnutí do života a psychiky lidí z bývalého socialistického bloku, kteří se rozhodli pro svobodu – hlavní hodnotu tohoto románu.

    Za román Skvělá budoucnost (Un briliant avenir, Gallimard, 2008) získala autorka prestižní ocenění – Prix Goncourt des Lycéens 2008.

  • O autorce:

    Catherine Cussetová (*1963) je francouzská spisovatelka, esejistka a vysokoškolská pedagožka. Vydala dosud devět románů, z nichž Skvělá budoucnost patří mezi nejpozoruhodnější.

    Přes dvacet let žije se svým manželem ve Spojených státech amerických, kde přednáší na Yale University francouzskou literaturu 18. století. V letech 1997-1999 žila v Praze.

    Autorčiny romány byly přeloženy do čtrnácti jazyků. Česky vyšel v roce 2002 Román o Janě (Le problème avec Jane) a nyní Skvělá budoucnost.

  • Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.