Statistika 2013. Jihomoravští hasiči zachránili více jak 1600 osob

  • Podle statistických údajů byl uplynulý rok pro jihomoravské hasiče plný kontrastů. Jedním z nich je rapidní pokles počtu požárů a současně nejvíc zachráněných osob za uplynulých pět let. Celkem vyjížděli hasiči k 8 672 událostem a zachránili 1 608 lidí.

    V počtu událostí zanamenali jihomoravští hasiči nárůst o 2,3 % proti roku 2012. Nejvíc jich bylo z kategorie technických zásahů (51 %), požáry a nehody se podílely na celkovém počtu přibližně jednou pětinou (19 %).

    Přestože v roce 2013 evidujeme o 26 % méně požárů, než tomu bylo v roce předcházejícím, podařilo se hasičům uchránit majetek v hodnotě přesahující půl miliardy korun. Pokles požárů jsme zaznamenali ve všech jihomoravských okresech.

    Při požárech zemřelo 12 osob a 132 se jich zranilo.

    Opačná jsou čísla u technických zásahů, jejichž počet se zvýšil o 20 % a jde o reakci na likvidaci následků větrných smrští a bouřek. Do technických zásahů dále patří záchrana osob z uzavřených prostor (byty, výtahy aj.), pomoc imobilním osobám a pomoc zdravotnické záchranné službě s transportem příliš těžkých pacientů. Počet těchto typů výjezdů v poslední době roste.

    V roce 2013 vyjížděli hasiči k 1 669 nehodám (nárůst o 4,3 %). Při těchto událostech museli 135 lidí vyprostit.

    V kategorii úniku nebezpečných látek je znatelný nárůst o téměř 11 %. Naopak o 13 % poklesl počet planých poplachů.

    Hasičský záchranný sbor Jihomoravského kraje využil v uplynulém roce také své specialisty. Střelmistři vyjeli v červnu na pomoc do Čech při povodních. Letečtí záchranáři startovali k 22 případům. U 50 případů bylo nutné využít lezeckou skupinu. Převážně se jednalo o záchranu lidí z hloubek. K některým událostem vyjela také mobilní chemická laboratoř z Tišnova. Konkrétně to bylo v 54 případech.

    Při červnových povodních vyrazil kromě střelmistrů do Čech také odřad jihomoravských hasičů, a to hned třikrát. Na pomoc vyjeli i příslušníci z operačního střediska, kteří na Mělnicku zajišťovali řízení zásahů a satelitní internetové připojení.

    V uplynulém roce se u zásahů zranilo celkem 54 příslušníků.

    Jaroslav Mikoška, tiskový mluvčí HZS JMK

  • Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.