Ukrajinci u nás

  • Ve spolupráci s Národním divadlem Brno a pod záštitou honorární konzulky Laosu v Brně Amphone Nammavong Hotový se v úterý 22. dubna uskutečnilo další neformální setkání Kristiána Chalupy s jeho hosty. Pozvání do zaplněného cestovatelského klubu v hotelu Amphone přijali řeckokatolický kněz Serhij Matskula a spoluzakladatelka Ukrajinské iniciativy na jižní Moravě Ilnara Dudash.

    Foto: Anna Pecková

    Oba tito Ukrajinci již několik let žijí a pracují u nás. Název zábavného pořadu totiž zněl S Kristiánem na téma – Češi, Ukrajinci, Karel Gott, Karel Čapek a jiní. V pořadu vystoupila také herečka Mahenovy činohry Marie Durnová, dále písničkář a textař Ziggy Horváth a interpretka ukrajinských lidových písní Markéta Barboříková. V tradičně odlehčeném duchu si autor pořadu Kristián Chalupa s hosty povídal mimo jiné o tom, co mají oba naše národy společného a v čem se naopak lišíme. Duchovní Serhij Matskula i aktivistka Ilnara Dudash připustili, že jim česká kuchyně docela chutná, zejména pak vepřo, knedlo, zelo. Řeč byla rovněž o velikonočních zvycích na Ukrajině či turistických zajímavostech v této východoevropské zemi. Přítomná vicekonzulka Ukrajiny v Brně Tetiana Horupovych vyslovila pak Kristiánovi Chalupovi poděkování za uspořádání setkání.

    “Mé pořady jsou spíše apolitické. Zároveň musím ale zdůraznit, že v této pro Ukrajinu tak mimořádně těžké chvíli stojím na straně jejího lidu a věřím, že Ukrajinci nynější těžkosti se ctí překonají,” uvedl Kristián Chalupa.

  • Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.