Večeře s Paulem Dussourtem a jeho víny

  • V pátek 11. března můžete v La Bouchée povečeřet s Paulem Dussourtem – majitelem proslulého alsaského vinařství, jehož tradice sahá až do 17. století. Osobně představí kraj Alsace, svoji produkci, kterou mj. dodává do předních „Michelinských“ restaurací, a s ní typickou regionální gastronomii – Paulem sestavené menu z tradičních alsaských pokrmů připraví šéfkuchař La Bouchée Michal Hájek.

    Večer bude tlumočen a jste na něj srdečně zváni!

    Akce je dalším pokračováním jedinečné série, ve které La Bouchée představuje víno v kontextu regionu, v němž bylo vyrobeno, a jeho autentické gastronomické tradice – za osobní účasti samotných vinařů.

    Degustační menu 11. 3. 2011 od 19 hodin

    Prezentované menu osobně sestavil Paul Dussourt tak, aby co nejlépe vyjadřovalo chuťovou rozmanitost alsaské kuchyně a zároveň ladilo s jeho víny a dalo jim vyniknout. Foie gras, které představuje jeden z předkrmů, vyrábí přímo rodina Paula Dussourta.

  • Aperitiv: Crémant d´Alsace Brut Riesling
  • Auxerrois 2009 Réserve Particulière & Tarte à l´oignon (Tradiční alsaský cibulový koláč ovoněný slaninou a čerstvým tymiánem)
  • Pinot Gris Victoriaberg 2006 & Foie gras de canard au torchon (Terinka z Foie gras z produkce Paula Dussourta)
  • Riesling de Scherwiller 2006 Réserve Prestige & Sandre au Riesling (Filet z candáta podušený v alsaském ryzlinku s kořenovou zeleninou a lesními houbami)
  • Pinot Gris 2008 Tradition & Alsace faisan (Čtvrtka bažanta pečená na bílém zelí se špekem a divokým kořením)
  • Riesling 2007 Réserve Particulière & Crottin de Chavignol, Chèvre frais, Sainte-Maure (Variace francouzských sýrů)
  • Gewurztraminer 2006 Fronholz & Tarte au fromage blanc (Tvarohový koláč parfemovaný špetkou skořice, zdobený ovocem)

    Cena kompletního menu včetně vína: 1499 Kč

  • DOMAINE DUSSOURT

    Historie vinařství Domaine Dussourt sahá až do 17. století. Dnes představuje jednoho z nejproslulejších výrobců, mimo jiné i díky tomu, že v posledních 20 letech dokázalo zásadním způsobem modernizovat technologii a docílit tak jedinečných výsledků. Vinařství je nositelem mnoha ocenění Guide Hachette a hosté budou mít možnost ochutnat některá takto oceněná vína, například slavný Riesling Scherwiller. Kromě vín tichých produkuje dnešní šéf vinařství Paul Dussourt i tzv. crémanty, neboli šumivá vína vyráběná tradiční „šampaňskou“ metodou. Na alsaském večeru budeme mít možnost ochutnat jeho jednoodrůdový Crémant d´Alsace Brut na bázi Rieslingu.

    Vinařství je dodavatelem celé řady prestižních restaurací, mimo jiné i alsaských AUBERGE DE L´ILL des Frères HAEBERLIN (3 hvězdičky Michelin), AU VIEUX COUVENT (1 hvězdička Michelin) a JY’S Restaurant Jean-Yves SCHILLINGER v Colmaru (1 hvězdička Michelin).

  • VÍNA Z KRAJE ALSACE

    Alsaská vína nesou zpravidla jméno odrůdy, z níž se vyrábí. Široké spektrum, které tento region produkuje, začíná u lehkých suchých vín a končí víny chuťově bohatými, plnými a kořeněnými. Podmínky pro pěstování jsou v Alsasku ideální – polokontinentální klima je před oceánskými vlivy chráněno pohořím Vogézy, vinice se nacházejí ve výškách 200–400 metrů a díky této vysoké poloze jsou naplno vystaveny slunečním paprskům. Vše tak přispívá k pomalému a dlouhému zrání hroznů, které jsou tak schopny plně vyjádřit celou škálu aromatických a chuťových výrazů.

    Základní odrůdy pěstované v Alsasku jsou Sylvaner, Pinot Blanc, Riesling, Muscat Pinot Gris, Gewurztraminer a Pinot Noir. Láhve s alsaským vínem jsou jednoznačně rozpoznatelné na první pohled: mají štíhlý protáhlý tvar ve formě píšťaly.

    Lucie Frgalová

  • Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.