Venkov si oddechne. V rozpočtech obcí bude víc peněz

  • Dlouhých šest let obce a města bojují za spravedlivější dělení daní odváděných ze svého území. Nyní se schyluje k historickému úspěchu.

    Ještě před nedávnem byla oprava místních komunikací v Háji u Duchcova v nedohlednu. Po dnešním souhlasu vlády nad novelou zákona o rozpočtovém určení daní se však blýská na lepší časy, a nejenom zde, ale i v dalších zhruba 6 tisících obcích, které příští rok dostanou po zásluze přidáno. „Nikdy jsem nerozuměl tomu, proč starosta z venkovské obce musí živořit s řádově čtyřikrát nižšími penězi na jednoho obyvatele než velkoměsta, když vykonává pro své občany srovnatelný objem činností,“ říká hájský starosta Karel Drašner.

    Současný stav má napravit novela klíčového zákona o rozpočtovém určení daní, kterou po vleklých politických jednáních dnes schválila vláda. „Je to pro nás malé vítězství na cestě za důstojným postavením venkova,“ dodává Josef Bartoněk, předseda Sdružení místních samospráv, které s cílem posílení příjmů obcí před několika lety vzniklo. Jak totiž dále uvádí, „nebáli jsme se prosazovat také snížení příjmů velkých měst, neboť právě zde končila většina prostředků, které mají sloužit k plošnému financování všech měst i obcí spravedlivějším dílem,“ vysvětlil Bartoněk.

    „Pro naši obec by navýšení příjmů činilo více než jeden milion korun. Prioritou je oprava základní infrastruktury v obci. Chceme zrekonstruovat například místní komunikace a uvést je do stavu, za který bychom se nemuseli stydět,“ vysvětluje Karel Drašner z tisícihlavého Háje u Duchcova.

    Sdružení místních samospráv ČR hájí zájmy menších obcí a měst. Novela zákona o rozpočtovém určení daní je významným krokem k rozpočtové rehabilitaci venkovských oblastí a jejich přiblížení na evropský standard.

    Tomáš Chmela, tajemník sdružení

  • Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.