Vernisáž výstavy a beseda připomene 20. výročí Muzea romské kultury i Mezinárodní den Romů

  • V dubnu si Muzeum romské kultury připomíná 20 let své existence. 8. dubna pak v Brně probíhají již tradiční oslavy Mezinárodního dne Romů. Obě data chce muzeum oslavit společně s širokou veřejností a připravilo proto několik zajímavých akcí. Tento týden muzeum zahajuje novou výstavu s názvem …a její stíny tančí dál a zve zájemce na besedu o životě Romů v ČR a ve Francii.

    Výstava …a jejich stíny tančí dál. Fotografie a koláže Mariny Obradovic prezentuje tvorbu francouzské výtvarnice srbského původu. Její vztah k romské kultuře pramení z častých návštěv ke svým prarodičům v Srbsku. Zde se již od dětství s Romy setkávala. Jak sama říká, je Romy fascinována a cítí se jimi být přitahována. Za nimi a jejich poznáním podniká řadu cest. V roce 2000 se například se svým pětiletým synem vydala na roční cestu po středovýchodní Evropě v upraveném obytném kamionu. Skrze objektiv autorky k nám promlouvají životní situace, emoce a lidské příběhy Romů z různých evropských zemí. Z prezentovaných záběrů velmi silně dýchá magická přítomnost fotografovaných osob. Zachycuje pohled tváří, které jsou velmi často doménou celé fotografie.

    Výstava … a jejich stíny tančí dál má několik poloh. Stěžejní část tvoří velkoformátové černobílé fotografie. Fotografie v lidovém prostředí ve východních a jihovýchodních zemích má především hodnotu portrétu. Další částí výstavy jsou barevné fotografie portrétů, romských obydlí nebo běžných výjevů ze života Romů. Některé ze svých děl Marina Obradovic ještě výtvarně dotváří pomocí různých materiálových aplikací s výtvarnou hodnotou (např. mince, drobné zdobné kovové předměty, papírové či textilní prvky a ornamenty, výstřižky, malované prvky a nápisy apod.) do podoby jakýchsi originálních koláží.

    Výstava je uspořádána ve spolupráci s Allaince francaise Brno a je součástí festivalu Bonjour Brno 2011. Vernisáž výstavy se uskuteční v Muzeu romské kultury 7. 4. od 16.00.

    I následná akce je pořádáná ve spolupráci s Alliance francaise Brno. Dne 8. 4. obě organizace společně připravily besedu s odborníky na historii i současnost Romů v České republice a ve Francii s názvem Kaj džan manušale?/ Kam jdete lidé? Beseda je určena široké veřejnosti i studentům humanitních oborů. Na besedě budou diskutovat Hana Synková z pražské Fakultuy sociálních studií, romský aktivista a novinář David Tišer, romská politička Lucie Horváthová, ředitel Alliance frnacaise Brno Nicolas Bitaudeau a autorka výstavy …a jejich stíny tančí dál Marina Obradovic.

    Dne 8. 4. se také Muzeum romské kultury zapojuje do celobrněnských oslav Mezinárodního dne Romů, které budou v letošním roce probíhat v parku Lužánky.

    Lucie Křížová

  • Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.