Vítězové dvacátého ročníku Národní ceny za studentský design

  • Soutěž o Národní cenu za studentský design 2001 už zná vítěze! Soutěžní práce hodnitly tři nezávislé odborné poroty. Porota ocenila celkem 15 prací jako Dobrý studentský design, vybrala pět prací, jimž připadla cena za Excelentní studentský design a zvolila tu jedinou, nejlepší práci, které byla udělena Národní cena za studentský design. A na té se letos shodli porotci téměř jednohlasně! Vyhrála ji Anna Marešová s erotickými pomůckami pro ženy (nejen) z gynekologického hlediska Whoop-de-doo.

    Vítězkou jubilejního dvacátého ročníku Národní ceny za studentský design se stala Anna Marešová s Whoop-de-doo – erotickými pomůckami pro ženy (nejen) z gynekologického hlediska.

    Design Whoop-de-doo odráží přesvědčení, že erotické pomůcky by neměly v lidech vzbuzovat pocit studu, ale měl by to být běžný, utilitární předmět se specifickými nároky na funkčnost. Těm byla věnována pozornost téměř vědecká. Anna konzultovala své návrhy s odborníky z oblasti gynekologie, sexuologie, genderových studií, s technology a výtvarníky, zpracovala podrobné dotazníky pro veřejnost a dlouze vybírala nejvhodnější materiál i vnitřní komponenty pomůcek. Tvary vibrátoru, vibračních vajíček a venušiných kuliček Whoop-De-Doo nejsou žádným expresivním designovým výstřelkem, ale jsou to vkusně, citlivě a pragmaticky pojaté formy, které mají uspokojit široké spektrum běžných uživatelů a pomoci odstranit jedno nepřiměřené společenské tabu. Za povšimnutí stojí novátorské indukční nabíjení, velký důraz položila autorka i na grafický design a kvalitu celé prezentace produktů.

    Ocenění Excelentní studentský design získávají:

  • Kristýna Pojerová za Skleník – interiérové svítidlo určené pro pěstování rostlin

    Skleník je založen na jednoduchém nápadu, který však zabíjí dvě mouchy jednou ranou – využívá odpadní teplo žárovky a její světlo pro pěstování bylinek, které nám obvykle skomírají kdesi za oknem. Jednoduchý, kultivovaný tvar Skleníku je inspirován růstem bylin a dokreslen barevně zajímavými strukturami kamínků, hlíny a svěže zelených mladých rostlinek. Sklo je pokaždé jinak dekorováno kondenzovanou vodou.

  • Marta Maštálková za Vizuální styl moravského rodinného vinařství Josef Kořenek

    Tak komplexní a promyšlený vizuál, do jakého se pustila Marta Maštálková z pražské Vysoké školy uměleckoprůmyslové, často nevidíme. Problematika vína, jeho pěstování, zpracování a distribuce, vtáhla autorku natolik, že se jí podařilo pokrýt snad všechny nároky rodinného vinařství a ještě pár dalších, o kterých předtím sami nevěděli, že je vlastně mají. Z celkově vynikající prezentace vybíráme znak rodinného vinařství pana Kořenka, kterým se stalo písmeno K vycházející z motivu kořene a větviček vinné révy. Tato kaligrafickým štětcem pojatá K jsou celkem tři a podoba každého z nich je podmíněna stádiem růstu keříku. Tím je také dáno jejich použití pro sudové, jakostní a přívlastkové víno. Velmi příjemný a neotřelý je dárkový obal na láhev vína z hlíny.

  • Kateřina Kubánková za Zatoulané tečky – hmatovou knihu pro zrakově postižené čtenáře

    Zatoulané tečky zaslouží velkou pozornost především proto, že otevírají možnost sériové výroby knih pro nevidomé. To bylo v našem prostředí dosud nemyslitelné. Kateřině se však podařilo aplikovat technologie, díky kterým by větší náklad neměl být problém. Po stránce výtvarné se dostalo Zatúlaným bodkám působivého minimalistického výrazu ve třech kontrastních barvách. Maximání zjednodušení formy je logickým přizpůsobením knihy pro možnosti sériové výroby, omezená barevná paleta zase poukazuje na to, komu jsou Zatúlané bodky především určeny.

  • Michal Šírek za Air – Clean Bridge – silniční most křižující železniční trať

    Air – Clean Bridge je navržen pro areál ostravského letiště Leoše Janáčka, kde by měl překlenout železniční trať. Tvarosloví mostu tak získalo přirozeně inspiraci v elegantním pohybu křídel. Největším přínosem je však schopnost mostu čistit okolní vzduch od výfukových plynů. To je zajištěno použitím u nás dosud poměrně neznámého materiálu TX Active. Štěpení škodlivých látek na nezávadné se děje na povrchu tohoto upraveného betonu v důsledku chemické reakce, která vyžaduje světlo. Proto čím větší osvícená plocha materiálu, tím čistší je vzduch v okolí. A onu aktivní plochu poskytují právě křídla.

  • Jakub Novák za Odorico Pordenone – obytný přívěs

    Odorico Pordenone je inovativní řešením expandujícího vnitřního prostoru, který umožňuje pohodlné přespání až čtyřem lidem a díky velké prosklené zadní ploše nabízí příjemné posezení s výhledem třeba i klaustrofobikům. Minimalistický interiér oživuje příjemná kombinace neutrálních světlých tónů a teplé zlatavé barvy, exteriér je působivý trochu kosmickou, chladnou elegancí a čistotou tvaru.

    Ocenění Dobrý studentský design získávají:

  • Jiří Krejčí – Dveřní klika pro veřejné toalety
  • Alena Kurfüstová – Nábytek pro děti
  • Fili Velehradský – Kolekce interiérových svítidel
  • Jana Tichá – Živěna sbírá ostružiny
  • Jonala Šornerová – Světlušky – svítidla, která odpočívají, dokud se kolem nich nic neděje
  • Libor Sošťák – sáňky Xtrude
  • Vladimír Staněk – autorská pánská kolekce Gentle-Man-Today
  • Sergej Kuckir – skládací větrná turbína Ventus
  • Aleš Trdý – mobiliářový prvek Guiseppe
  • Kateřina Reichová – kolekce stříbrných šperků Mullatem
  • Tomáš Rampas – Nouzové ubytování
  • Magdaléna Čurdová a Tereza Matyášková – set domovního elektroinstalačního materiálu Lumen
  • Monika Přikrylová – kolekce oděvů Japan
  • Nikola Kašpárková – sklenice Kaskády – foukané sklo

    Eva Grochová

  • Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.