Z premiéry inscenace podle Francoise Villona Teď na krk oprátku ti věší

  • Divadlo U stolu uvedlo počátkem prosince novou inscenaci podle Francoise Villona Teď na krk oprátku ti věší.
  • 1. a 2. premiéra: pátek 2. 12. 2011 a sobota 3. 12. 2011 v 19:30 hod
  • 1. a 2. repríza: středa 14. 12. 2011 a pondělí 19. 12. 2011 v 19:30 hod
  • Překlad: Otokar Fischer, Pavel Eisner, Jarmila Loukotková
  • Scénář: Irena Žantovská
  • Choreografie: Hana Halberstadt
  • Scéna a kostýmy: Markéta Sládečková
  • Hudba: Carl Orff, Zdeněk Kluka
  • Úprava a režie: František Derfler
  • Asistent režie: Jiří M. Valůšek
  • Hrají, tančí a zpívají: Lubomír Stárek, Simona Zmrzlá / Alžběta Vaculčiaková, Lucie Schneiderová / Kateřina Dostalová, Ladislav Odrazil / Jiří M. Valůšek

    Francois Villon – básník výsostně originální, plný vtipu a humoru (často šibeničního) i hluboké něhy, smutku a kajícné lítosti. Básník šaškovského šklebu i brutálního pohledu na rozklad a konec lidského života. Jako jeden z prvních vnáší do poezie svou podobu básníka i s jeho pocity a osudy, otevírá pronikavý pohled do hlubin své duše a svého srdce. Snad proto jsou verše tohoto zběhlého klerika, tuláka, zločince a geniálního básníka prvního z prokletých i po téměř šesti stech letech stále srozumitelné pro každou generaci.

    Inscenace Divadla U stolu je pokusem o jevištní tvar spojující slovo, zpěv a tanec ve svého druhu jevištní báseň, která chce být jakýmsi tancem života a smrti, v němž se fragmentárně zrcadlí jednak Villonův osud, jednak jistá obecnější témata, jež se objevují v jeho poezii. Jde o témata prastará, známá dávno před ním: láska, pomíjivost, stáří, smrt, věčné podoby lidského údělu. Francois Villon je dokázal uvidět neotřelým pohledem. Dokáže se jim „smát v pláči“ a „doufat v zoufalství“; na hrobě tančí veselí Blázni, zpod šaškovské čepice se na nás dívá prázdnými důlky Smrt.

    Průběh scénické skladby je situován do vězeňské cely po Villonově odsouzení na smrt. Spolu s Villonem vystupuje Smrt, Blázen a Děvka jako stálí průvodci jeho života a zároveň jako symbolické postavy, navíc dokreslující životní prostředí, v němž se pohyboval. Blázen tu nepředstavuje slabomyslného, ale veselého kumpána ze středověkého tzv. Bratrstva Bláznů, kejklíře, žakéře, šaška. Inscenace pracuje se scénickou kantátou Carla Orffa Carmina burana.

  • Divadlo U stolu v prosinci

    7. prosince 2011 uvede Divadlo U stolu v rámci literárního cyklu Ale báseň je dar, večer z díla Czeslawa Milosze, v němž jako host vystoupí Alfred Strejček. 22. prosince 2011 uvede v rámci téhož cyklu večer balad K. J. Erbena, v němž vystoupí Alfred Strejček spolu se světově proslulým kytaristou Štěpánem Rakem. Oba večery jsou věnovány významným výročím jmenovaných básníků.

  • Výhled

    V druhé polovině sezony uvede Divadlo U stolu pravděpodobně dramatické mysterium Paula Claudela Zvěstování Panně Marii, nebo Wajdovu adaptaci Dostojevského Idiota pod názvem Nastasja Filipovna. Vzhledem k výhradně externím hereckým spolupracovníkům musí ovšem divadlo počítat s případnou změnou uvedených titulů.

    Dále bude pokračovat literární cyklus Ale báseň je dar, večery věnované vystoupení zajímavých hudebníků, jednodenní výstavy výtvarných děl uváděných pod názvem 12 hodin pro… a oblíbené bluesové večery ze starého Blueslandu, které připravuje malíř a bluesman Rostislav Pospíšil.

    Katka Eichlerová, produkční divadla

    Foto: Jakub Jíra a Pavel Zatloukal

  • Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.