Zmírní nové financování obcí a měst dopady krize?

  • Poslanci s podporou váhají. Starostové v krajích debatovali s poslanci a senátory. Bojí se politikaření v neprospěch novely rozpočtového určení daní (RUD).

    Bouřlivé reakce, rozhořčení a místy mírný optimismus. Tak rozporuplné reakce vyvolala šňůra diskusí s poslanci a senátory na téma reformy financování obcí a měst, které se uskutečnily již ve všech krajích v republice.

    „Atmosféra byla plná očekávání a reakce zákonodárců v jednotlivých krajích potvrzují, že ani vnitrostranické diskuze nad revolučním návrhem ministerstva financí na lepší přerozdělení daní do území celé republiky nejsou u konce,” konstatuje předseda pořadatelského Sdružení místních samospráv ČR Josef Bartoněk.

    „Setkání v Olomouci bohužel ukázalo, že mnozí zákonodárci zapomínají, že zastupují zájmy svého regionu a ne zájmy stranického vedení. Po šesti letech snah o změnu je to velmi skličující,” zlobí se starosta Domašova nad Bystřicí Ladislav Števanka.

    Naopak mírným optimismem hýřil předseda středočeského SMS ČR Petr Halada, starosta Kamýku nad Vltavou: „V Praze přítomní zákonodárci opatrně podpořili zavedení systému do financování obcí, které by znamenalo pro 99 % území ČR zvýšení příjmové hladiny. Ubralo by se pouze Praze, Brnu, Ostravě a Plzni ve prospěch podfinancovaného zbytku republiky.”

    O výsledku šestiletého úsilí starostů ze Sdružení místních samospráv ČR a z dalších organizací nyní bude rozhodovat vláda a parlament. „Doufáme, že se nebude opakovat tzv. loterijní scénář, kdy se během minut stane z návrhu zákona troska. To by byla naprostá zkáza,” glosuje předseda SMS ČR Bartoněk.

    Sdružení místních samospráv čítá asi 1100 obcí z celé ČR.

    Tomáš Chmela, tajemník SMS ČR

  • Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.